Életmód

Ezek a praktikák tényleg beválnak a szúnyogok ellen

A nyár közeledte meghozta az első szúnyoglégiókat. Sokfelé irtják, gyérítik a zúgó, zümmögő, pofátlanul csipkedő rovarokat, de valahol a szíved mélyén te is érzed, hogy ez egyrészt nem az igazi megoldás, másrészt valahol ellenkezik a természet rendjével. A madárvédők legalábbis ezen az állásponton vannak, és hiszed vagy sem, egy csomó nagyon praktikus tanáccsal szolgáltak a szúnyokok elleni védekezéshez. Ezekből válogattunk mi is.

A nyaranta ránk köszöntő, időnként elviselhetetlennek tűnő szúnyoginváziók számos okra vezethetők vissza, ezek közül mesze a legjelentősebb az emberi tényező, melynek következtében úgy csökkent a szúnyogok természetes ellenségeinek száma, hogy közben javultak a szúnyogok életfeltételei – figyelmeztetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Ilyen életfeltétel-javító dolog például az ereszcsatorna- és tetőkarbantartások elhanyagolása; a klímaváltozás miatti zöldáras- és belvizes időszakok számának és hosszának növekedése; a melegebb nyarak és az enyhébb telek – nem szeretnénk senkit elkeseríteni, de ilyen volt a most mögöttünk hagyott tél is.

– Az MME szerint mindenekelőtt meg kell értenünk, hogy az esti és hajnali szürkület, illetve részben az éjszaka nem csak a miénk, hanem a szúnyogoké és a rájuk vadászó, tőlük függő élőlényeké is. Ne várjunk el tehát teljesen szúnyogmentes környezetet – különösen ne a vízparti üdüléskor vagy horgászat közben. A táplálékláncban betöltött szerepük miatt a szúnyogok teljes kiirtása ökológiai katasztrófához, fajok tömegeinek kipusztulásához vagy vészes megfogyatkozásához vezetne.

Fotó: iStock.com/frank600

Fotó: iStock.com/frank600

– Szúnyogban bő időszakban és környezetben – hacsak nem akarunk terített asztalként szolgálni nekik – lehetőleg hosszú ujjú ruházatot és cipőt hordjunk, kerüljük a sötét, meleg színű ruhák viselését (ezek különösen vonzzák őket), inkább fehéret, hideg színűeket hordjunk. Használjunk rovarriasztó krémeket, spréket (azért ügyeljünk a hatóanyag-tartalomra!), ez utóbbi a számos betegséget terjesztő kullancsok távoltartásához is nélkülözhetetlen.

– Folyamatosan ellenőrizzük és tartsuk karban a ház ereszcsatornáit, az utcai vízelvezető árkokat, számoljuk fel az udvaron lévő pangóvíz-megtartó helyeket (edények, üvegek, túlöntözött virágalátét stb.). A nem lebomló csomagolóanyagok mértéktelen használata és felelőtlen kezelése sajnos a szúnyogproblémát is fokozza. A kidobott gumiabroncsok, a műanyag palackok és zacskók is ideális vízgyűjtők. Az ezeken a helyeken összegyűlő – sokszor csak gyűszűnyi, csészényi – vizekben százával fejlődnek a szúnyoglárvák. A naponta-kétnaponta friss vízzel feltöltött madáritatókban és -fürdőkben a szúnyoglárvák nem tudnak kifejlődni, ezért ezeket nem kell száműznünk a környezetünkből!

Kép forrása: MME

Kép forrása: MME

– Az emésztőaknák ideális életteret jelentenek a szúnyoglárváknak, ezért itt sokat tehetünk a létszámuk csökkentésére. Az emésztő légterébe akasszunk 1-2 molyirtó kazettát (az élelmiszerboltokban is kapható), ennek párolgó hatóanyaga 4-6 hónapon keresztül távoltartja a megbújó vagy petézni érkező rovarokat, köztük a szúnyogokat.

– Az ablakokra és ajtókra jó minőségű szúnyoghálót kell felszerelni, és ezeket folyamatosan lehúzva kell tartani. Aki nem szeretne füstölőt, párologtatót használni, az ágy és a gyerekágy fölé is szerelhet szúnyoghálót.

unsplash.com/Darrin Henein

unsplash.com/Darrin Henein

– Egyes növények (levendula, citromfű stb.) illóanyagai több-kevesebb természetes szúnyogriasztó hatással rendelkeznek, egy-egy ilyen csokor kifüggesztése csökkenti a belső terek szúnyogterhelését.

– Helyezzünk ki mesterséges denevérodúkat, ezek az eszközök a panel- és irodaházaknál is remekül alkalmazhatóak. A denevérek egy-egy éjszakai vadászat alkalmával akár több ezer szúnyogot is elfogyasztanak.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

– Épületfelújításkor figyeljünk arra, hogy a munkálatok ne veszélyeztessék a lakott fecskefészkeket, a fal hézagaiban addig élő denevéreket és sarlósfecskéket, hogy a felújítást végző cég rendelkezzen a szükséges természetvédelmi engedélyekkel, és a felújítást követően történjen meg a fészkek és búvóhelyek pótlása.

– Figyeljünk arra, hogy a fecskék megmaradhassanak a környezetünkben (fecskevédelmi megoldások). Az ember-madár konfliktusok elkerülése érdekében szereljünk a fészkek alá fecskepelenkát. Sárgyűjtőhelyek kialakításával, műfészkek és mesterséges telepek kihelyezésével növeljük az állományukat. Igaz, hogy a főleg a hajnali és esti szürkületben aktív szúnyogok és a nappal vadászó fecskék életmódja kis átfedést mutat, de az elviselhetetlen szúnyoginváziók nappal is aktív vérszívó légiói már táplálékforrást jelenthetnek számukra.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

– Legyen a környezetünkben minél több sűrű bokor és bokros terület. Bár az itt fészkelő poszáták, füzikék és rokonaik nem éjszaka mozognak, és elsősorban nem repülő rovarokra vadásznak, az ágak között táplálékot keresve örömmel elkapják a nappal a levelek fonákján rejtőzködő szúnyogokat.

– Legyünk bár pókfóbiások, ne irtsuk, ne bántsuk ezeket a hálós vadászokat, mert kis méretük ellenére rengeteg szúnyogot fognak meg – a szúnyogirtásban pedig sok kicsi sokra megy…