Gyereknevelés

Ciki a tesi – Miért nem akarnak mozogni a tinik?

A testnevelő tanárok beszámolói szerint a középiskolás gyermekek fele manapság egész egyszerűen nem öltözik át a tornaórákra.

Kevés olyan része volt az oktatásnak általános és középiskolás éveim alatt, amit úgy vártam, szerettem, mint a testnevelés órákat. Lényegében az egyetlen igazi olyan foglalkozás volt, ahol az ember egy kicsit önfeledt lehetett, ráadásul óriási presztízst jelentett, hogy az osztályok közötti meccseket, vetélkedőket ki nyeri, no meg ilyenkor igyekeztünk a lányoknak is megmutatni, hogy miért is érdemes minket választaniuk.

Ha valaki gyengébb volt matekból, nem ment jól neki a történelem vagy éppen a biosszal voltak nehézségei, senkit sem érdekelt, ám ha lusta volt és a tornaórát el akarta csalni, az a legnagyobb szégyennek számított, legyen szó lányokról vagy éppen fiúkról.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Ezért értesültem megdöbbenve arról, hogy a mai középiskolás korú fiatalok többsége nem akar részt venni a testnevelés órákon. Ráadásul manapság több ilyen óra áll rendelkezésre, sőt számos olyan sportágat kipróbálhatnak az oktatás során, amiről annak idején mi csak álmodoztunk.

Valamiért úgy gondolja a mai srácok többsége, hogy a testnevelés nem esik azonos elbírálás alá a többi tantárggyal, ám nem ritkán annyi igazolatlan órájuk gyűlik össze, hogy bizony megbuknak, de legalábbis pótvizsgázni kényszerülnek. Elmondásaikból az derül ki, hogy bizony cikinek számít a tesi. Tény, hogy nehezebb a facebookra feltenni, nincs értéke a digitális világban, mert mozgás, futás, sportolás közben nem lehet mobilozni – ez részben indokolja is, miért van olyan sok elhízott gyermek.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Természetesen nem lehet mindenki sporttehetség, de egy kis játék a haverokkal, egy kis mozgás a tanórák között a lelki és a testi egészségnek is használ, illetve ez ugyanúgy a tanterv része, mint a fizika vagy a földrajz. A nagy kérdés, hogy mikor, mitől alakult ki a gyermekeknek ez a rétege, akik ennyire ellustultak és ebben még az évismétlés kockázata sincs rájuk különösebb hatással?