Gyereknevelés

Y generáció - A baljós jövőkép?

Gyakorta hallani azokról a szakadéknyi generációs különbségekről, melyek mai világunkat jellemzik, valóban ekkora lyuk tátong a társadalmunkban.

Amíg az ember személyesen nem tapasztalja, hogy mit is jelent az Y generáció hagyatéka nem tulajdonít komolyabb jelentőséget neki. Gyermekként gyakran voltak szüleim szigorú és következetes nevelése miatt olyan gondolataim, hogy én másképp fogom csinálni, engedékenyebb leszek és hasonlók, ám ahogy az ember érik, növekszik jobb esetben rájön, hogy bizony akkor azok a dolgok, amiket nehezen élt meg az ő érdekében történtek. Azonban vannak, akik nem jutnak el ideáig és valóban homlokegyenest másképp cselekednek, mint őseik. Ez persze nem baj, ha azok nem éppen hoztak jó döntéseket. Számomra végképp érthetetlen a következmények nélküli világra való nevelés, a gyermek tegyen mindent ahogy akar, mert akkor lesz boldog hozzáállás. Sok éven át foglalkoztam gyermekekkel edzőként és mióta gyakorló apuka is vagyok még kevésbé értem az ilyen kényelmes szülői viselkedést, melynek eredménye az y generáció.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Számomra a legmegdöbbentőbb, hogy ezeknek a gyermekeknek lényegében nincs kapcsolatuk a való világgal, tudásuk gyakorta a nullával egyezik meg még a választott szakmájukban is, amihez viszont határtalan önbizalom és önérzet párosul. Többségük remekül beszél idegen nyelveket, ám a felelősségről, arról, hogy tetteiknek következményeik vannak nem vesznek tudomást. Sajnos erről nem ők tehetnek, hiszen erre nevelték őket. Ha azt tanítják valakinek, ha azt tudatosítják valakiben, hogy bármit megtehet, hiszen ő sérthetetlen és biztos a felette álló személy (óvónő, tanító, tanár, edző, főnök) igazságtalan, gonosz akkor sosem alakul ki benne a társadalmi szabályok megértése, társadalmunk működése.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Azt mondják a digitális térben érzik otthon magukat ezek a fiatalok. Ez szerintem abból adódik, hogy ott valóban megélhetik a felelőtlenséget, hiszen egymással kommunikálnak, és egymás iránt nem támasztanak különösebb elvárásokat. A kiber tér lényegében nekik lett kitalálva, ahol lubickolnak és lassan elérik a Matrix utópiáját, mert a valóságban képtelenek lesznek boldogulni és áthelyezik ide az életüket.