Kultúra

Dolce vita az Európai Hidak fesztiválon

Szeptember 18. és 30. között a dolce vita, azaz az édes élet hazáját, Olaszországot helyezi reflektorfénybe a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös fesztiválja, az Európai Hidak.

Ki ne imádná Olaszországot? A pizzákat, a borokat, a jó kis tésztákat, na meg a csodás látnivalóit. A világon Olaszország rendelkezik a legtöbb világörökségi helyszínnel, és Rómában például annyi a turista, hogy naponta összesen 3000 eurót dobnak be a Trevi-kútba. Szóval az olaszokat mindenki imádja. Nem véletlen, hogy a Müpa Európai Hidak fesztiválja is Olaszországot választotta az idei inspirációnak. A sokszínű eseménysorozat immár hetedik alkalommal válogat egy-egy gazdag kulturális értékekkel bíró európai ország alkotásaiból számtalan műfajban a képzőművészettől a filmen, a komoly-, világ- és könnyűzenén át az irodalomig.

Rachele Andrioli és Rocco Nigro a Müpában lép fel Fotó:Francesco Torricelli

Rachele Andrioli és Rocco Nigro a Müpában lép fel Fotó:Francesco Torricelli

A Budapesti Fesztiválzenekar idén is a lehető legszínesebb válogatást nyújtja a kiválasztott nemzet muzsikájából. Ebben a tekintetben a barokk mestereiről és romantikus operaszerzőiről híres Olaszország valóságos kincsesbánya: a fesztiválon éppen ezért a 19-20. század legnagyobb olasz szimfonikus szerzőinek műveiből, az itáliai operából és a kortárs olasz zeneszerzők munkáiból is ízelítőt kapunk.

A fesztivál nyitóestéjén Monteverdi remekműve, első operája, a La favolad’Orfeo (Orpheusz meséje) Fischer Iván újrakomponált befejezésével szólal meg, a főbb szerepekben a kiváló Baráth Emőkével és Valerio Contaldóval. Ottorino Respighi és Luciano Berio határokon átívelő muzsikáján keresztül megtapasztalhatjuk a 19-20. századi zene páratlan erejét. A 20-21. századi olasz zenét pedig Giacinto Scelsi és Niccolò Castiglioni mellett Giovanni Sollima képviseli.

Garantált az olasz fieszta Fotó: Francesco Torricelli

Garantált az olasz fieszta Fotó: Francesco Torricelli

Az eseménysorozat arra is lehetőséget teremt, hogy behatóbban megismerjük a Dél-Olaszországban honos pizzicát, ugyanis a legjobb pizzica-zenekarok érkeznek a Müpába. Itt lesz például a tamburinos-énekes Rachele Andrioli és a harmonikaművész Rocco Nigro, sőt, a pizzica élő legendájaként emlegetett mandolinos-énekes Mimmo Epifanités zenekarát is Budapesten köszönthetjük. De rajtuk kívül is számos meglepetés, na meg a legendás olasz filmművészet is várja a közönséget. Hiszen nincs olasz-est Fellini Édes élete nélkül.