Közélet

Az időjárás is támogatta Rúzsa Magdiék koncertjét

Jó volt látni-hallani az autista művészt, Fekete Gy. Viktort a színpadon, mert a saját sikerének példájával hitelesen tudta elmondani, hogyan segíthetnénk.

Rúzsa Magdi – első hallásra szokatlan – társakkal lépett fel ma, a pesti Belváros Erzsébet terén tartott jótékonysági koncerten. A színpadon a 100 Tagú Cigányzenekar volt a társa.

Az eseményt az Út a Mosolyért Alapítvány szervezte, hogy megteremthessék az első Autista Krízisházat és Oktatási Központot. A jegyárak ezért viszonylag magasak voltak, hiszen a kitűzött cél sok pénzt kíván.

Budapest, 2019. május 30. Rúzsa Magdi és a 100 Tagú Cigányzenekar jótékonysági koncertje a belvárosi Erzsébet téren 2019. május 30-án. Az est bevételét az autizmussal élõket támogató Út a Mosolyért Alapítvány célkitûzésére, az elsõ Autista Krízisház és Oktatási Központ létrehozására ajánlották fel. MTI/Mohai Balázs

Budapest, 2019. május 30.
Rúzsa Magdi és a 100 Tagú Cigányzenekar jótékonysági koncertje a belvárosi Erzsébet téren 2019. május 30-án. Az est bevételét az autizmussal élõket támogató Út a Mosolyért Alapítvány célkitûzésére, az elsõ Autista Krízisház és Oktatási Központ létrehozására ajánlották fel.
MTI/Mohai Balázs

Az autizmusnak számtalan formája, szintje létezik, és fontos, hogy a kora gyermekkorban felfedezett idegi-fejlődési rendellenesség valamiféle kezelést kapjon.

A koncerten fellépett egy autizmussal élő művész, Fekete Gy. Viktor is, akivel Gundel-Takács Gábor beszélgetett.

Budapest, 2019. május 30. Gundel-Takács Gábor (b) beszélget Fekete Gy. Viktor autista mûvésszel (j) Rúzsa Magdi és a 100 Tagú Cigányzenekar jótékonysági koncertje elõtt, a belvárosi Erzsébet téren 2019. május 30-án. Az est bevételét az autizmussal élõket támogató Út a Mosolyért Alapítvány célkitûzésére, az elsõ Autista Krízisház és Oktatási Központ létrehozására ajánlották fel. MTI/Mohai Balázs

Budapest, 2019. május 30.
Gundel-Takács Gábor (b) beszélget Fekete Gy. Viktor autista mûvésszel (j) Rúzsa Magdi és a 100 Tagú Cigányzenekar jótékonysági koncertje elõtt, a belvárosi Erzsébet téren 2019. május 30-án. Az est bevételét az autizmussal élõket támogató Út a Mosolyért Alapítvány célkitûzésére, az elsõ Autista Krízisház és Oktatási Központ létrehozására ajánlották fel.
MTI/Mohai Balázs

Érdekes volt látni-hallani egy művészt, aki elmondta, hogyan tud ideje nagyobb részében átlépni az autizmuson. Az autizmus a társas kapcsolatokban a legzavaróbb, hiszen a csökkent beleérző-képesség, a másokkal való gyenge együttműködés, az elkülönülés, a rugalmatlanság és más viselkedési furcsaságok jellemzik. Ám mindez tudatosítható sok autista számára, és képes megtanulni például a szemkontaktust, elsajátítani a beszélgetési szabályokat, kultúrát, de azért egy új, szokatlan helyzetben az izzasztó szorongások visszatérnek.

Fontos volna, hogy Fekete Gy. Viktorhoz hasonlóan sok autista is kitörjön a bezártságból, és ne csak a társadalom hasznos tagja legyen – hiszen már mai azok, többségük dolgozik, értékes munkát végez – hanem elfogadott, és valamivel boldogabb tagja is.

Ha ehhez már kiskorában szakértő segítséget kaphat, az nagyszerű fejlemény lesz.

Aki nem hallott a koncertről, vagy nem tudott elmenni rá, az adományvonal 13616 (500 Ft/hívás/sms) felhívásával is segíthet, ha komolyabb lehetőségei vannak, akkor ezen a számlaszámon küldhet további összegeket: 10918001-00000087-36910019.

Budapest, 2019. május 30. A közönség Rúzsa Magdi és a 100 Tagú Cigányzenekar jótékonysági koncertjén a belvárosi Erzsébet téren 2019. május 30-án. Az est bevételét az autizmussal élõket támogató Út a Mosolyért Alapítvány célkitûzésére, az elsõ Autista Krízisház és Oktatási Központ létrehozására ajánlották fel. MTI/Mohai Balázs

Budapest, 2019. május 30.
A közönség Rúzsa Magdi és a 100 Tagú Cigányzenekar jótékonysági koncertjén a belvárosi Erzsébet téren 2019. május 30-án. Az est bevételét az autizmussal élõket támogató Út a Mosolyért Alapítvány célkitûzésére, az elsõ Autista Krízisház és Oktatási Központ létrehozására ajánlották fel.
MTI/Mohai Balázs