Közélet

Évszázadok óta ez volt a legnagyobb pesti hajóbaleset

A kora esti hírek szerint még 19 koreai utast és két magyart rejt a Duna. A tegnapi esti videófelvételeken is jól látszik, milyen forgalmas vízi úttá vált a folyó.

Tegnap este a Dunán haladó Viking Sigyn nevű svájci szállodahajó eltalálta a Hableány nevű turistahajó farát, kitolta a menetirányából, majd felfordította, és a hajócska elsüllyedt. Az egész nem tartott tovább hét másodpercnél. Aki nem állt fent a fedélzeten, annak esélye sem volt a menekülésre… Még az éjjel megtalálták hét koreai utas holttestét. De huszonegyen eltűntek, köztük a kétfőnyi magyar személyzet… Ilyen tragédia évszázadok óta nem történt a Dunán.

Múlt és jelen

A rendszerváltás előtti és utáni Budapest között az egyik legnagyobb különbség a dunai hajóforgalomban van. A hajózás élénksége és sűrűsége semmiben sem emlékeztet az 1990 előtti kevés hajóra, és ritkás járatokra. Több hajó van, a régiek magánkézbe kerültek, az újakat eleve kisebb hajózási cégek rendelték, és feltűntek a kisebb yacht méretű családi motorcsónakok is.

A Dunán manapság olyan sűrű a forgalom, mint a fölötte átívelő hidakon. Nem ritka látvány, hogy egyes hajók hajmeresztő módon közlekednek, oly közel kerülnek egymáshoz, hogy aki a partról nézi őket felszisszen és összeszorul a gyomra. A vízi KRESZ-nek szemmel láthatóan nincs nagyobb becsülete, mint a közútinak. Itt is van gyorshajtás, leállósávban előzés, leszorítás. Csak itt a szabálytalan előzés úgy néz ki, hogy a kikötni készülő, ezért a sodrással éppen szembe forduló hajó és a kikötő között még elsuhan egy minden szabályt felrúgó kapitány hajója.

Budapest, 2019. május 29. Tûzoltók és rendõrök a Müpa elõtti pontonon a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva 2019. május 29-én. Hárman meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt. A pontonon az egyik áldozat holtteste. A felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, fõleg távol-keleti turisták, közülük 16-ról egyelõre nem tudnak. MTI/Szigetváry Zsolt

Budapest, 2019. május 29.
Tűzoltók és rendőrök a Müpa előtti pontonon a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva 2019. május 29-én. Hárman meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt. A pontonon az egyik áldozat holtteste. A felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, fõleg távol-keleti turisták, közülük 16-ról egyelőre nem tudnak.
MTI/Szigetváry Zsolt

A rendőrségi motorcsónakok ugyan folyamatosan a vízen cikáznak, és jelenlétük valóban fegyelmezőleg hat, de csak ott, ahol láthatóak.

A megnövekedett forgalom méretére jellemző, hogy egy átlagos hétköznapon, éjfél után is százméteres sorok állnak a rakpartokon, hogy jegyet szerezzenek egy éjjeli sétahajózásra. Mert a város gyönyörű, akár a Gellért- vagy a Várhegyről nézi az ember, akár a Dunáról.

Bizonyára ezért szállt a Hableány nevű hajócskára tegnap 33 dél-koreai (turisták és idegenvezetőik), hogy megcsodálják a folyóra felfűzött fényes látnivalókat. Az utolsó békés, idilli videón látszik, hogy sokan a felső fedélzetről nézték a várost, amikor hátulról utolérte őket a Hableánynál nyolcszor nagyobb Viking Sigyn nevű svájci szállodahajó.

Az alábbi videó megrázó pillanatokat tartalmaz – ezt tudnod kell, mielőtt megnézed!

A hajók a folyással szemben észak felé haladtak, éppen a Margit-hídhoz érkeztek. Az óriási szállodahajó haladt hátul, de jóval gyorsabban, mint a kis Hableány. A hajócska – a videókamerák felvételei szerint – mintha nem érzékelte volna a mögötte közelgő hajót. Kétszer is keresztezte annak várható útvonalát, és amikor ütköztek, akkor is éppen előtte akart fordulni.

Este kilenc óra múlt öt perccel, amikor a Viking Sigyn eltalálta a Hableány farát, kitolta a menetirányából, majd felfordította, és a hajócska elsüllyedt. Az egész nem tartott tovább hét másodpercnél. Aki nem állt fent a fedélzeten, annak esélye sem volt a menekülésre.

Hét koreai túlélőt civilek mentettek ki a vízből.

Még az éjjel megtalálták hét koreai holttestét.

De huszonegyen eltűntek, köztük a kétfőnyi magyar személyzet. Őket a rendőrség a Duna teljes alsó szakaszán nagy erőkkel keresi.

A tragikus baleset miatt Budapestre várják Dél-Korea külügyminiszterét. 

Bár a hajóroncs csak 3-4 méterre van a víz alatt, a Duna jelenleg erősen árad, és két méterrel van afölött, hogy a búvárok biztonságosan tudjanak dolgozni.

A rendőrség mai sajtótájékoztatóján bejelentette, büntetőeljárásban vizsgálja ki a hajóbalesetet.
_________________________________
Mélyen megrendített minket a tragédia, átérezzük a koreai emberek gyászát.