Szerelem

A szemed elárulja, hogy szexre vagy szerelemre vágysz

Szerelem vagy szexuális vonzalom? Bár a kettő között nincs túl éles határ, és nehéz lenne azonnal megmondani, hogy mit árul el a szemünk, chicagói kutatóknak azért mégis sikerült találni egy kiskaput, hogy a szemből ki tudják olvasni a választ.

Már Péterfy Bori is megénekelte: „Nézz mélyen a szemembe. Tedd a kezed a farzsebembe…” vagyis a szemünk tényleg elárul, hogy mit kívánunk. Vagy inkább kit…

A chicagói egyetem kutatói néhány éve arról számoltak be, hogy ők rájöttek a titok nyitjára, és nem is kizárt, hogy működik az elméletük. E szerint, ha a néző fél potenciális romantikus szerelmi partnernek tartja a másik embert, a tekintetét inkább az arcra összpontosítja. Míg ha szexuális vágyat érez iránta, a tekintetét inkább a testére téved. Vagyis arc vagy test, ezt kell csak figyelni.

Fotó: iStock.com/LittleBee80

Fotó: iStock.com/LittleBee80

A kutatók is elismerik, hogy ez elég nyilvánvaló következtetés, sőt a kérdésre a válasz közel fél másodperc alatt eldől. Ennyi ideig tart a mustra. Persze, ez túl nyilvánvaló lenne, ha a felek nagyon feltűnően csinálnák, így sokszor inkább egy harmadik fél veszi észre ezt a trükköt. Így nem véletlen, ha inkább barátok, barátnők szólnak arról, hogy „Te, ez teljesen rád van kattanva!”

Korábbi kutatásokban azt is kimutatták, hogy a szerelem és a nemi vágy az agyi területek különböző hálózatait aktiválják. Vagyis a nagy kérdésben dönt egy bizonyos testrész is: az agy. Azért nyugodtan hallgassatok a szívetekre is, és akár arra a barátra, barátnőre is, aki látta, amit kellett.