Siker

Az ELTE joghallgatóinak történelmi sikere

Az ELTE csapata ismét tekintélyes nemzetközi perbeszéd verseny nyert, ebben az évben már másodszorra.

Egy hónapja már beszámoltunk róla, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem joghallgatóinak csapata el első helyezést a Jessup nemzetközi perbeszédversenyben.

Ezen a hétvégén a csapat (Balogh Dóra, Máté Dávid, Schultz Balázs, Tóth Franciska) ismét győzelmet aratott: első lett a Hágában megtartott hosszú történetű és tekintélyes európai perbeszédverseny döntőjén.

A döntőt az Egyesült Nemzetek Szervezetének elsődleges bírói szerve, a hágai Nemzetközi Bíróság épületében, a Béke Palotában tartották.

(Kép: Facebook)

(Kép: Facebook)

Eddig még soha nem fordult elő, hogy ugyanaz az egyetem ugyanabban az évben mindkét versenyt megnyerje, az ELTE teljesítménye ezért is figyelemreméltó.

Ahhoz, hogy idáig eljussanak, a magyar csapatnak le kellett győznie a francia, a bolgár és a török jogászokat.

A döntő témája egy kitalált országok közötti focimeccsen történt eseménysor volt, amelyen a kis felperes ország szurkolóit nem engedték be a mérkőzésre, és sportdiplomatáját is inzultálták. A magyar hallgatók képviselték a felperest, az alperes egy jóval tekintélyesebb állam volt, őket a holland jogászcsapat védte.

A bírói hármasban egy olasz, egy libanoni és egy chilei képviseltette magát.

(Kép: Facebook)

(Kép: Facebook)

A győzelmen túl díjazták Tóth Franciskát, mint a legjobb szónokot.

A csapat felkészítői dr. Bazánth Barbara (gyakornok, Emberi Jogok Európai Bírósága), dr. Kajtár Gábor LL.M (Cambridge), dr. Mordivoglia Clio (ügyvédjelölt, Baker&McKenzie) és dr. Sulyok Katalin LL.M (Harvard) voltak.