Gyereknevelés

Még mindig a kirándulást szeretik a kicsik a legjobban

Manapság programok százait kínálják a családoknak, ám a felmérések szerint a gyerekek a hagyományos, természetben tett túrákat élvezik a legjobban.

Játszóházak, többfunkciós kalandparkok, elektronikus játékok, mozik és színházak – ezek mind tengernyi lehetőséget nyújtanak arra, hogy a családoddal náluk tölts el némi időt. A felmérések és a pedagógusok tapasztalata szerint azonban a legtöbb gyermeknek (itt elsősorban a városi környezetben élőkre gondolok) a hagyományos, bakancsos, erdőt-mezőt, hegyet-dombot járó túrák, kirándulások a kedvencei.

Ennek az oka nagyon egyszerű: ilyenkor nem csak a megszokottól eltérő, új, változatos és színes helyen töltik az idejüket csemetéink, de ezernyi dolgot látnak és tapasztalnak, amivel azelőtt csak könyvben, tévében, illetve a világhálón találkozhattak.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

A magas fűben futni, egy réten fogócskázni, tisztáson leterített pokrócon ebédelni, gombát szedni, kristálytiszta patakból inni és szerencsés esetben erdei állatokat is látni valóságos csoda a gyerekeknek, és bizony gyakran nekünk, szülőknek is. Ez a fajta élménycsomag semmilyen ember által kitalált, létrehozott környezetben nem érhető el. Persze ez fárasztóbb, mint egy moziba beülni vagy játszóházazni, ám hidd el, neked is jót fog tenni, ha kiszakadsz a környezeti rutinból. Hullafáradtak lesztek, amikor hazaértek, de a közös program, a közös élmény pozitív hatásai megfizethetetlenek számotokra.

Biztos azt mondod, hogy erre azért készülni kell, és igazad is van. Legközelebb ebben segítünk, elmondjuk, hogy mi kell egy átlagos családi túrához, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.