Kultúra

Szerb Antal regényéből készítettek musicalt

Szerb Antal világhírű regényének, a Pendragon-legendának musical változatát mutatta be május 11-én a Budapesti Operettszínház.

A Carousel – Liliom bemutatója után nem sokkal újabb premiert tartottak az Operettszínházban. A Pendragon-legenda musical eddig még nem létezett, de most a zeneszerző Kovács Adrián, a színpadi adaptáció készítője Galambos Attila, és a rendező Somogyi Szilárd élete keltették.

Szerb Antal regénye 1934-ben született meg Rózsakereszt címmel, később A Pendragon-legenda néven lett ismert, és a legnagyobb művészeket, színházi embereket, filmeseket is inspirálta. A műben a Rózsakeresztesek az örök élet titkát, elixírjét kutatják és mindenféle fondorlattal próbálják megszerezni azt.

Fotó: Gordon Eszter/Budapesti Operettszínház

Fotó: Gordon Eszter/Budapesti Operettszínház

Az előadás a Kálmán Imre Teátrum színpadára került, és mindig jót tesz egy-egy előadásnak, ha nem nagyszínpadra tervezik. Erre az előadásra is igaz, hogy sokkal jobban érvényesült egy kisebb, „családias” közegben. Túri Erzsébet gótikus díszleteit, csak a jelmezek múlták felül. Olyan szájtátós volt az összes, igényes, ötletes és misztikus.

Fotó: Gordon Eszter/Budapesti Operettszínház

Fotó: Gordon Eszter/Budapesti Operettszínház

A zene – mivel új volt – és nem ismerhettük innen-onnan, külföldi változatokból, mégis elsőre fülbemászónak tűnt. Meg volt benne az a hagyományos dallamvonal, ami a magyar musiceleket végig kíséri, ugyanakkor pont az a misztikum is el volt benne rejtve, ami a díszleteket és a jelmezeket jellemezte.

A mű kulcskérdése, hogy van-e élet a halál után, amit 6 színész – nyugodtan nevezhetünk mindenkit főszereplőnek – próbál megfejteni. Bátky Jánost Kerényi Miklós Máté, Lord Owent Szabó P. Szilveszter alakítja az előadásban. Eileen St. Claire szerepében Janza Kata, Morvinként pedig Mészáros Árpád Zsolt látható. Maloney-t Pesák Ádám, míg Lene Kretzscht Simon Panna játssza. A kórust és a tánckart pedig a Budapesti Operettszínház és a Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdiójának növendékei adták.

Fotó: Gordon Eszter/Budapesti Operettszínház

Fotó: Gordon Eszter/Budapesti Operettszínház

A Pendragon-legendát júniusban még öt alkalommal játsszák, majd ősztől ismét látható lesz a Kálmán Imre Teátrumban, valószínűleg hosszú évekig.