Otthon

Gyomlálás okosan

Az öreg kertészek szerint egyévnyi gyomnak hét évig tart a magja.

Szóval, akinek kertje van, annak gyomlálnia muszáj.

shutterstock_582283708

Senki nem szeret gyomlálni. De mindenki szereti, ha szép, tiszta, gyommentes a kertje. Sajnos rossz hír, hogy ezért dolgozni kell. Nem is keveset. Hiába alkalmazunk gyomirtó szereket, tudnunk kell, hogy olyan kert nem létezik, amelyikben nem nő gaz. Tekintsünk úgy erre a munkára, mint a takarításra. Egyszerűen el kell végezni.

És tavasszal. Vagyis éppen most. Bármennyire ódzkodunk tőle, ne halogassuk, mert leggyorsabban most szabadulhatunk meg a gazoktól. Hiszen a legtöbb gyomot fiatalon a legkönnyebb eltávolítani, amikor még nem eresztett mély gyökeret. Ez a munka különösen eső után ajánlott, mert akkor gyorsabban nőnek a gazak, de könnyebb is őket eltávolítani.

Így fogjunk neki. Először kis kézi villával lazítsuk föl a földet körülötte, mert így kézzel is könnyen ki tudjuk húzni. Ügyeljünk arra, hogy gyökerestül kijöjjön. Ha gaz már terebélyes, mélyebb gyökerű, legjobban kapával tudunk nekiesni.

Ha a földet rendszeresen felkapáljuk, mielőtt a gyomok megjelennének, a későbbiekben sok munkától kíméljük meg magunkat. A talaj kapálás utáni mulcsozásával időt takaríthatunk meg, mert a gyomok nehezebben tudnak a felszínre törni. A fakérget azért is érdemes használni, mert segít megőrizni a föld nedvességtartalmát.