Siker

A magyar kultúra friss sikerei Európában

Mán-Várhegyi Réka és Százados Ábel díjai.

Mán-Várhegyi Réka

Az Európai Unió 2009-ben irodalmi díjat alapított, amellyel elsősorban a tehetséges, fiatalabb kortársírókat tüntetik ki, de olykor befutott, jelentős alkotók is megkapják, amolyan életműdíjként. Az Irodalmi Díj dicsősége mellé 5 000 euró is jár.

Az idei díjazottak névsorát Valer-Daniel Breaz román kulturális miniszter és Navracsics Tibor oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyi biztos ismertette, és a nyertesek között ott van a magyar Mán-Várhegyi Réka is, akit Mágneshegy című regényéért kapta az elismerést.

(Kép: YouTube)

(Kép: YouTube)

A gyermekkorában Marosvásárhelyen nevelkedett írónő a rendszerváltás óta él Magyarországon. Itthoni ismertséget először a Boldogtalanság az Auróra-telepen című novelláskötete szerzett neki, amely a kritikusok elismerését is elnyerte. Ugyancsak ő volt az Egy nap című film egyik társ-forgatókönyvírója: a Szilágyi Zsófia rendezte alkotás a cannes-i fesztiválról elhozta a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének kategóriadíját.

Százados Ábel

S ha már Cannes: a filmfesztivállal egyidőben megrendezett Global Short Film Awards döntőjében egy 13 éves pécsi fiú, Százados Ábel kapta a “Legígéretesebb Fiatal Filmes” (“Most Promising Young Filmmaker”) díjat „Soha” című filmjéért. Később megszerezte a “Legfiatalbb Tehetséges Filmkészítő” (“Youngest Gifted Filmmaker”) díját is. A mindössze 49 másodperces fekete-fehér klip mobiltelefonnal készült, és egyetlen szereplője az öccse.

(Kép: Facebook)

(Kép: Facebook)

A fiúk egyik nyilatkozatukban kamaszos őszinteséggel elmondták, filmjük egy nem túl érdekfeszítő családi délután született, és szórakozásból ki akartak próbálni néhány videós trükköt a telefonjukon.

További sok sikert a fiatal alkotóknak!