Konyha

Egy hölgy is az Év fagylaltkészítői között

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az Év fagylatja országos cukrászversenyt és fesztivált Szombathely főterén.

Az év fagylaltja szakmai versenyt 21 éve óta megtartják, a legtöbbször a fővárosban rendezték, de vidéki cukrászdák is otthonául szolgáltak már e jeles eseménynek. Azonban idén első alkalommal szerveztek a fagylalt díj köré egy fesztivált kulturális és szórakoztató programokkal. 2019-ben negyven versenyző szerette volna elnyerni az Év fagylaltja címet, akik 56 féle fagylalttal neveztek, eredményt pedig négy kategóriában hirdettek.

Az Év fagylaltja megtisztelő címet idén a nagykanizsai Wilhelm Dávid által készített, Piemont Királya névre keresztelt fagylaltjának ítélte oda a zsűri – számolt be róla az MTI. A győztes fagylalt költemény alapja piemonti mogyoró, amit tonkababos feketeszeder-öntettel párosított alkotója.

A fotó illusztráció. kép: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Az év cukormentes fagylaltja címet pedig az illatos birs fekete ribizlivel nevű gasztronómiai csoda kapta, melyet egy újfehértói cukrász, Pokoraczki Ágnes érdemelt ki.

A fesztiválon a látogatók, az érdeklődök megnézhették hogyan készülnek a kézműves fagylaltok, és nem utolsó sorban 150 féle fagylaltból választhattak, kóstolhattak a helyszínen. Mi azt szeretnénk megmutatni, megkóstoltatni, hogy milyenek a kiváló és természetes alapanyagokból, igazi gyümölcsökből, hagyományos módon készített fagylaltok – mondta az MTI-nek Selmeczi László, a Magyar Cukrászok Országos Ipartestületének társelnöke.