Konyha

Húsmentes melegszendvics, nem csak vegánoknak

Az olasz caprese saláta és csirkemell jól ismert ételek, nem meglepő, hogy ezek alapanyagaiból készül a caprese panini is.

Én kifejezetten húsimádó típus vagyok, a feleségem szerint egy kisebb vagyont elköltök, ha minőségi húsáruhoz juthatok hozzá. Ezért nehezen is tudtam elképzelni, hogy megkedvelek majd egy olyan melegszendvicset, ami nélkülözi a húsféléket. Azonban egy ismerősön, aki az olasz gasztronómia rajongója egy meleg nyári napon egy kiadós séta után készített nekem egy caprese melegszendvicset, ami annyira finom volt, hogy azóta is a rabja vagyok. Utána kezdtem el megismerni, hogy mi is ez a caprese, mert ugye ilyen névvel saláta és csirkemell is készül, és mindegyiknek a friss paradicsom és minőségi mozzarella az alapja.

Caprese panini. Fotó: www.shutterstock.com

Caprese panini. Fotó: www.shutterstock.com

Caprese panini

Hozzávalók (3-4 személyre):

félbarna vagy rozskenyér normál vastagságú szeletekre vágva (én egy főre 2 szendviccsel számolok általában)
3-4 közepes méretű paradicsom megmosva, közepesen vékonyra vágva (csináltam már koktélparadicsommal is, de úgy nyilván tovább tart)
8 teáskanál balzsamecet
8 szendvicsre való mozzarella (lehetőleg jó minőségű)
16 darab bazsalikomlevél (szendvicsenként kettő)
olívaolaj (nálam az extraszűz szicíliai vált be a legjobban)

Caprese panini. Fotó: www.shutterstock.com

Caprese panini. Fotó: www.shutterstock.com

Elkészítés:

Melegítsd elő a panini sütődet, a szendvicsek egyik felét kend be egy kis balzsamecettel, majd helyezd bele az előkészített mozzarella és paradicsom szeleteket, illetve a bazsalikomleveleket. Fedd le a szendvicseket a másik feleikkel és kend be mindegyiket egy kevés olívaolajjal. Ezután már csak nagyjából 7-9 percig kell sütnöd, míg a kenyér tésztája neked megfelelően ropogós nem lesz, illetve a sajt a kedved szerintire meg nem olvad.