Csillagok

Közel száz éve született a hazai színészlegenda

Ezer közül is megismerhető hangja, tipikus arcberendezése és tehetsége miatt a török Jumurdzsák, csábító szerető és Máris szomszéd is lehetett.

1921. május 26-án született Kispesten az elmúlt 100 év egyik legmeghatározóbb magyar színésze, aki a mai napon lenne 98 éves. A Wikipédia szerint már 16 évesen felfigyel rá a neves színész és rendező Várkonyi Zoltán és szerződést ajánlott neki. A II. világháború után a fiatal Bárdy szaván is fogta a rendezőt, aki nem csak szerepeket adott neki, de mivel nem volt lakása, be is fogadta pasaréti villájába. Markáns arcvonásai és baritonja mellett humora sokféle szerepre alkalmassá tette: játszott kegyetlen csendőrt, sármos csábítót, groteszk filmek főszerepeit, mellette szinkronizált és többek között az 1954-es labdarúgó-világbajnokság filmhíradós tudósításai az ő hangján szólaltak meg.

Kabaréjelenetekben is szerepelt, sőt az általa kitalált figurát Gugyerák Lajos-t nagyon sokan kedvelték. Munkája mellett hobbija a tenisz volt, olyannyira, hogy sportösztöndíjt is elneveztek róla. Élete végén visszavonult és feleségével töltötte a mindennapjait. Halála előtt szívbetegségével küzdött. Egy nappal a kilencvenkettedik születésnapja után, egy budapesti kórházban hunyt el 2013. május 27-én.