Siker

Félszáz ember segédkezett a hatos ikrek születésénél

Minden lehetetlenség ellenére, ez már a második eset idén.

A hétfő hajnalban a krakkói Egyetemi Klinika Szülészeti Osztályán jó pár újságíró gyülekezett, mert az intézmény értesítette őket, hogy rendkívüli esemény várható – ötös ikreket segítenek napvilágra. „Segítenek”, mert a babák császármetszéssel látták meg a napvilágot édesanyjuk, Klaudia Marzec terhességének 29. hetében. Az esemény azonban a vártnál is rendkívülibb volt, mert kiderült, hogy Klaudia méhében hat baba van, amire az orvosok sem voltak felkészülve, ezt a tényt egyetlen vizsgálat sem mutatta ki előzetesen.

Egy-egy kisbaba  inkubátoránál többeknek is segédkezniük kell (Kép: YouTube)

Egy-egy kisbaba inkubátoránál többeknek is segédkezniük kell (Kép: YouTube)

A tudósításokból és a ritka képes beszámolókból kiderült, hogy a +1 kisbaba megérkezése nem eggyel növelte a nehézségeket, mert ennyi újszülött megfelelő ellátásához rengeteg gép, nővér és orvos kell. Nagyon kevés kép került ki a szülő- és inkubátorszobából, de azokon nyüzsögnek a zöldköpenyesek.

A szülészcsapat egy része... (Kép: YouTube)

A szülészcsapat egy része… (Kép: YouTube)

Végül is, mind a hatan – a lányok: Zosia és Malwina, a fiúk: Filip, Tymon, Nela, Kaja – szerencsésen és egészségesen megérkeztek. Súlyuk változó, a legkisebb 890 gr, a legnagyobb 1 300 gr.

Nemhogy a mamát nem mutatták a szülés után, de a babácskákból is csak a kezecskéiket és a lábacskájukat. Ellenben bemutatták Krakkó városának ajándékait – lehet, hogy hétfő reggel, a boltok nyitásánál sürgős utánrendelést kellett leadni. (Babafelszerelést, elegáns ruhákat, a városról szóló mesekönyveket és díszes születési bizonyítványt kaptak.)

02_krkwbbs

A papa Szymon Marzec így írta le az este fázisait – „Fáradtság, izgalom, majdnem ájulás, öröm”. Az anyai nagymama elmondta, boldog, hogy mindenki egészségesen úszta meg a nagy kalandot, és azt is, hogy a családban már van egy 2 és féléves fiúcska, aki odahaza várja a testvéreit.

03_krkwbbs

A szülés utáni sajtóértekezleten látható volt, hogy mennyire elfáradtak a szülészek is. Az osztályvezető professzor elmondta, hogy születtek itt már ötösikrek az elmúlt években, de hatosikrek még soha nem voltak Lengyelországban.

04_krkwbbs

A szülést levezető Hubert Huras megemlítette, hogy az ilyen szülés rendkívül ritka az egész világon: egy a négyegészhétmilliárdhoz az esélye.

05_krkwbbs

Az esélyek azonban nem szép sorrendben érvényesülnek, hiszen mi is írtunk már ebben az évben egy másik hatos ikerszülésről, ahol a babák ráadásul kilenc perc alatt jöttek a világra, természetes úton.

Legyen mindannyiuknak boldog és békés élete ez a Földön.

Tájkép csata után (Kép: YouTube)

Tájkép csata után (Kép: YouTube)