Otthon

Spórolni akarsz? Ha vásárolni mész, hagyd otthon a mobilodat

Mindenki tudja, hogy a mobiltelefonok milyen veszélyesek vezetés közben.

Még akkor is, ha ki vannak hangosítva, maga a jelzés, hogy hívnak, vagy, hogy üzenetünk érkezett elég, hogy egy pillanatra elvonja figyelmünket a forgalomról. Különösen akkor, ha fel is vesszük, el is olvassuk vezetés közben az üzeneteinket.

shutterstock_1087133078

Azt azonban senki nem gondolta, hogy vásárlás közben is veszélyes lehet a mobilozás.. A megkérdezett vásárlók túlnyomó többsége azt gondolta, hogy a mobiltelefonok nincsenek negatív hatással a vásárlásukra.

Csakhogy ez nem igaz.

Egy vizsgálatból kiderült, hogy ha bevásárlás közben mobilozunk, felesleges dolgokat is megveszünk. ráadásul a kutatók azt találták, hogy azok, akik telefonálnak nagyobb valószínűséggel elfelejtetik, hogy mit is akartak venni, miközben fölösleges dolgokat beraknak a kosarukba.

Persze ez akkor fordult elő, amikor a telefont nem a vásárlással kapcsolatos tevékenységekre használták, hanem beszélgetésre, üzenetküldésre, e-mailek ellenőrzésére vagy zenehallgatásra.

Ez a hatás akkor is fennáll, amikor a telefont már letettük. Ez azt jelenti, hogy a telefon még akkor is lefoglalja az agyunkat, amikor már abbahagytuk a használatát.
A vizsgálatot végzőknek az volt a megállapításuk, hogy a vásárlástól független telefonhasználat negatívan befolyásolja a vásárlási viselkedést, mondta Michael Sciandra, a Connecticuti Fairfield Egyetem marketing professzora.

A kísérlethez Sciandra és munkatársai 231 résztvevőt kértek fel egy szimulált vásárlási útra. Az eredményeket közzétették a Marketing Tudományos Akadémia folyóiratában. A vásárlók dönthettek, hogy használják, vagy nem használják a mobiltelefonjukat, folyamatosan, vagy időszakosan. A kísérletben részvevők előzőleg megkapták a szükséges tételek listáját. A bevásárlás végén és felkérték őket, hogy hasonlítsák össze az eltervezett vásárlásokat, azokkal a termékekkel, amelyeket a kosárba helyeztek.

Sciandra csapata megállapította, hogy a mobilfüggő emberek legtöbbször eltérnek a vásárlási tervtől. Rendszerint többet vásárolnak, mint szükséges.
Ha tehát spórolni akarsz, hagy otthon a mobilodat, amikor vásárolni mész.
.