Stílus

A feministák tiltakozása ellenére kitüntették a nők egykori bálványát

Alain Delon vasárnap este megkapta az Arany Pálma-életműdíjat a 72. cannes-i filmfesztiválon, annak ellenére, hogy egy feminista szervezet petícióban tiltakozik a világhírű francia filmszínész elismerése ellen. Az egyik legismertebb francia filmsztárnak saját lánya, Anouchka adta át az életműdíjat a fesztiválpalotában.

Hét olyan film szerepelt az 1960-as évektől a világ egyik legrangosabb fesztiváljának hivatalos versenyprogramjában, amelyben Alain Delon főszerepet játszott, de egyikért sem kapta meg a legjobb alakítás díját a zsűritől. A fesztivál vezetősége ezért Jean-Paul Belmondo és Catherine Deneuve után a 83 éves sztárnak is odaítélte az életműért járó különdíjat.

A döntés azonban már a fesztivál kezdete előtt tiltakozást váltott ki a Women and Hollywood nevű amerikai feminista szervezet részéről, amely petícióban azt kérte a szervezőktől, hogy ne tüntessék ki „a rasszista, homofób és nőgyűlölő” Alain Delont. Az interneten vasárnap délig több, mint 25 ezren írták alá a petíciót.

Párizs, 2019. április 17.Alain Delon francia színész az újságíróknak integet a párizsi elnöki rezidenciáról, az Élysée-palotából távozóban 2008. július 3-án. 2019. április 17-én bejelentették, hogy Delon kapja a 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját.MTI/EPA/Yoan Valat

Alain Delon MTI/EPA/Yoan Valat

A megfogalmazók úgy vélik, hogy „nincs helye egy ilyen jelentős eseményen rasszistáknak, szexistáknak és homofóboknak”. Az aláírók felidézték, egy 2013-as tévéinterjúban Alain Delon úgy vélte, hogy a homoszexuális pároknak nem szabadna engedélyezni gyerekek örökbefogadását, a „nőket pedig macsó módon kell kezelni, beleértve a pofonokat is”. A petíció arra is emlékeztetett, hogy a filmsztár fia, Anthony Delon május 4-én az Instagramon azt állította az apjáról, hogy gyerekkorában erőszakos volt vele, és kutyákkal zárta össze egy ketrecben, hogy keményebbé váljon.

„Nem vagyok a homoszexuálisok házassága ellen, nem is érdekel. Az emberek azt csinálnak, amit akarnak. De nem támogatom az azonos nemű embereknek az örökbefogadást. Elismertem, hogy ütöttem meg nőt? Igen. Azt is hozzátettem valószínűleg, hogy több pofont kaptam, mint adtam. De soha az életben nem zaklattam nőt” – mondta a filmsztár a Le Journal du dimanche című francia hetilapban vasárnap megjelent interjúban.

Az Arany Pálma-életműdíjban részesült Alain Delon francia színészlegenda köszönőbeszédet mond az elismerés átadóünnepségén a 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2019. május 19-én. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A díjátadó után a fesztiválközönség a Joseph Losey rendezésében 1976-ban forgatott Kelin úr című filmet nézhette meg, amely az első olyan alkotás volt, amelynek Alain Delon nem csak a főszereplője, hanem a producere is volt, s amelyet pályája egyik legfontosabb munkájának tart.