Egészség

A gyógyító érintés

Az érintés ereje még a szó erejénél is nagyobb. Ingyen van és csodákra képes

Bőrünk 1,5–2 m2-es felületével a legnagyobb érzékszervünk, 5–20 millió receptor található rajta, különböző sűrűségben: a legtöbb a száj körül, az ajkakon és a nemi szerveken. A tapintásnak köszönhetően érezzük a legfinomabb fuvallatot is.

shutterstock_777416428

A bőr egyetlen szőrszál meghajlását is azonnal jelzi az agykéregnek – az inger fontosságának megfelelő gyorsasággal. Tapintásunk folyamatosan kapcsolatban áll az aggyal. Nem lehet kikapcsolni. A tapintás révén védhetjük meg magunkat a sérülésektől. Ujjbegyeinken egyenként kereken 2000 érzékelő található, melyek alig 80 milliszekundum alatt reagálnak. A segítségükkel tudjuk megfogni a törékeny pillangót anélkül, hogy megsérülne.

Hogyan vethetjük be a gyógyításban a tapintást?

Az érintés megnyugtat, leginkább a lassú simogatás. Az emberek ösztönösen az optimális 40/perces frekvencián simogatnak, mindegy, hogy kisgyermeket, a kedvest vagy a macskát. Simogatáskor az ingerek eljutnak az agyba, az érzések központjába, a limbikus rendszerbe. Ez a rendszer irányítja az oxitocin hormon kibocsátását, amely a jó közérzetért felelős. Javul a vérellátás, csökken a kortizol nevű stresszhormon szintje, nő az érzelmi kötődés, és védettnek érezzük magunkat. És ami a legjobb benne: nemcsak az egészséges, ha simogatnak, hanem az is, ha te simogatsz! Az érintés gyógyító ereje így működik.

Azok a szülés utáni depresszióban szenvedő anyák, akik babamasszázs-tanfolyamra jártak, sokkal jobban érezték magukat a tanfolyam után, és szorosabb kapcsolatot tudtak kialakítani a gyermekükkel, mint azok, akiket nem vezettek rá a rendszeres, szeretetteljes testi kontaktus fontosságára.

A masszázs fájdalomcsillapító, csökkenti – különösen nőknél – a vérnyomást, javítja a figyelmet és a koncentrációt. Ezenkívül erősíti az immunrendszer fontos funkcióit is: az AIDS-es és a rákos betegeknél megnöveli például a T-limfociták számát.

A kutatók e pozitív hatások legtöbbjét az érintés hatására csökkenő stresszhormonszintre vezetik vissza. Persze, a tudományos eredmények csupán azt támasztják alá, amit mi már régóta tudunk: egyszerűen csodálatos, ha megmasszíroznak!