Siker

Szikszó közelebb van Bécshez, mint Budapest

A törvényt nem csak tudni kell, hanem gyakorolni is.

Nemrégiben Bécsben sétáltunk a párommal, jókedvűen, olyan tavasz volt, mint egy friss habzóbor, kicsit mámorosak is voltunk tőle. Ahogy egymásban karolva lépdeltünk a járdán, ki kellett kerülnünk egy tolószékes embert, és ezzel a kanyarral közel kerültünk a zebrához, ami hivatalosan „gyalogosátkelőhely” névre hallgat.

A széles úton a forgalom azonnal megállt – mindkét irányban.

– Te – mondtam a páromnak –, most át kell mennünk a másik oldalra.
– Miért? Marciék ezen az oldalon laknak – válaszolta értetlenül.
– Figyuzz, ezek miattunk álltak meg. Nem inthetek nekik, hogy köszi, bocsi, guruljatok tovább.

És átmentünk, biccentve, megköszönve azt, amit kegynek, kitüntető figyelmességnek éreztünk.

01_shutterstock_776502382

Az, hogy a gyalogost át kell engedni a zebránál, mert neki van elsőbbsége, hacsak egy lámpa nem mutatja másképp, már nálunk is benne van a KRESZ-ben. Helyesen.

De csak a KRESZ-ben: fejekben és a szokásokban még sehol.

Ezért kaptam fel a fejem a hírre, hogy az encsi rendőrök Szikszón azonnal bevonták a jogosítványát annak a vezetőnek, aki úgy ment át a zebrán és – majdnem – a rajta átkelő gyalogoson is, mintha ott sem lettek volna.

Majdnem azt írtam – „a legtermészetesebben áthajtott”.

Tetthely: a Kassai út és a Balassi utca kereszteződése

Tetthely: a Kassai út és a Balassi utca kereszteződése

Az viszont számomra sehogy sem a legtermészetesebb, hogy a rendőrség ilyen gyorsan és határozottan szolgálta a törvényt és védte a gyalogost.

Tovább olvasva a hírt kiderült, hogy van az országban egy Zebra-terv elnevezésű baleset-megelőzési kampány, és ennek részeként mutattak példás szigort a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrök. Egy baj van csak, hogy a kampány mindössze négy napig, május 14-től 17-ig, azaz máig tartott.

Úgyhogy holnaptól ismét óvatosan tekints jobbra-balra, mielőtt élnél a KRESZ-be foglalt előnyöddel. Nem biztos, hogy a vezetők országosan tanultak a szikszói esetből.