Kultúra

Novellaimpróval készülnek a kortárs szerzők

Krúdy-novellaimpróval és kortárs szerzők bemutatkozásával indul az óbudai Esernyős közösségi tér új, irodalmi sorozata a Fiatal Írók Szövetségének közreműködésével.

A Művek és Mi célja kilépni a hagyományos szépírói kérdezz-felelek megszokott sablonjából. A május 24-i első alkalommal ember és történelem viszonya kerül középpontba a III. kerületi Esernyősben. Ehhez az esthez kell két nagyszerű író: a Finnugor vámpír, a Kommunista Monte Cristo és a Nyughatatlanok szerzője, Szécsi Noémi, valamint az Aegon-díjas Kitömött barbár írója, Péterfy Gergely mesélnek műveikről, művészi látásmódjukról. A beszélgetést Szekeres Nikoletta moderálja.

Fotó: Fiatal Írók Szövetsége

Fotó: Fiatal Írók Szövetsége

A rendezvény érdekessége, hogy miközben a Szindbád Rendezvénytérben zajlik a beszélgetés, novellaimprovizátorok tollából új művek is születnek. A méltán nagysikerű impróműfaj irodalmi verziójában három játékba hívott író, Gerőcs Péter, Szerényi Szabolcs és Péntek Orsolya feladata lesz, hogy egy-egy kalapból kihúzott jellegzetes Krúdy-idézet és műfajmegjelölés felhasználásával egyetlen óra alatt megalkossanak egy novellát, amit aztán azon melegében fel is olvasnak a közönségnek, DJ Sanyi – szigorúan bakelitről szolgáltatott – dallamainak kíséretével.

A sorozat aztán június 20-án folytatódik, amikor a gasztro, az irodalom és a gasztroirodalom kerül terítékre részben átvitt, részben pedig a szó szoros értelmében is. Krúdy Gyula és Az emlékek szakácskönyve adja majd az esemény felütését, melynek mentén a gasztro- és kávékultúrtörténet egyik igazi nagyágyúja, Krúdy Gyula remek ismerője, Saly Noémi halad előre beszélgetőpartnereivel művek és étkek között.