Gyereknevelés

Jó-e a gyerekpóráz?

Egy szülőnek első a biztonság, ám a gyermekre milyen hatása lehet ennek az eszköznek a használata.

Egyre gyakrabban találkozhatsz olyan szülőkkel hazánkban is, akik előszeretettel használják a gyermekpórázt. Amikor először láttam ezt azt eszközt, nem is tudtam, hogy hirtelen mit is gondoljak. Aztán utána jártam, hogy mi is ez és mit is kell róla tudni.
Kétségtelen tény, hogy elsőre a gyakorlatiassága megtetszett és már láttam, ahogy magam is alkalmazom. Aztán az jutott eszembe, hogy a gyermekemet mégsem vezethetem úgy, mint egy házi kedvencet. Majd végiggondoltam, hogy milyen sok helyzet adódhat, ahol bizony nyugodtabb lennék, ha ez az eszköz a birtokunkban lenne. A leginkább ez az, ami a gyermekpóráz javára írható. A szülők biztonságérzetét növeli, ám hosszú távon a hatása negatív lehet a utódra.

gyermekpóráz2

A gyermekpóráz sok hirtelen mozdulattól, mozgástól, izgulástól kíméli meg a szülőket, ám a kényelem nem biztos, hogy mindig előny. Gondolj arra, hogy a gyermek a tévé előtt is elvan órákig, ám az sem bír jó hatással a fejlődésére. Szóval, azzal, hogy nem figyelmezteted a gyermeket, nem kommunikálsz vele, nincsen köztetek elég beszéd, fontos fejlődési szakaszok maradhatnak el a kicsinél. A helyzet az, hogy bizony a hagyományos módszer vezet a legjobbra, azaz folyamatosan figyelned kell a gyermeket, fognod a kezét, ha szükséges és bizony foglalkozni vele. Azt senki nem mondja, hogy ez nem fárasztó, sőt gyakran kimerítő, ám a kettőtök kapcsolatára és az utód fejlődésére nézve kétségtelenül a legjobb hatással van. A szülői lét nem feltétlenül a praktikákról szól, ám tény, hogy egy kis segítség jól tud jönni, de az inkább a nagymama, keresztanya legyen.