Te + Én

Amikor már pszichológushoz fordulnak a nők

Van néhány, tipikusan olyan probléma, ami minden nőnél kicsapja a biztosítékot, ha a párkapcsolatáról van szó. És, ha nem lát rá megoldást, akkor jön a pszichológus.

„A párom nem veszi ki a részét a házimunkából és a gyereknevelésből.”A huffpost.com szerint ez az a mondat, ami a legtöbb nőtől elhangzik a pszichológusnál, ha az a kérdés jön, hogy „Mi a probléma a kapcsolatban?”.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Jennifer Chappell Marsh családterapeuta szerint tipikus probléma, hogy a nők úgy érzik, a társuk nem vállal egyenlő részt a közös terhekből. Vagy ha mégis, a lelki-érzelmi teher akkor is a nők vállát nyomja. A szakember szerint nem véletlen, hogy ezt érzik a nők, hiszen ők is már túlterheltek. Amíg régen ettől csak a férfiakat kellett óvni, ma már a nők is ki vannak téve, sokszor még erősebben is – munka, család, háztartás – mint a párjuk.

De gyakori panasz a pszichológusnál az is, hogy a férj nem szeret beszélni az érzelmeiről. A nőknek kell az, hogy nyíltan tudjanak beszélni a partnerükkel, de ha ehhez nem találnak nyitott füleket, akkor kezdődik a befelé fordulás és a nézeteltérések.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

De az is komoly probléma – és pszichológusért kiált – ha a nő a férfi számára láthatatlan, szexuálisan. Egy hosszú kapcsolatban előfordulhatnak szexmentes időszakok vagy az intimitás csökkenése. De ideje megdolgozni egymásért. A láthatatlanság érzése azt jelzi, hogy nem fordítottatok kellő figyelmet a párkapcsolat ápolására, úgyhogy épp itt az ideje, hogy újra elmenjetek randizni, kirándulni, és ha kell, akár közösen, a pszichológushoz is. A lényeg, hogy mind a ketten a kapcsolat megmentéséért dolgozzatok.