Kultúra

Írók és olvasók együtt ünneplik az irodalmat

A Margó Irodalmi Fesztivál június 12-16 között, 5 napon keresztül 75 programmal várja az érdeklődőket a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az idei június sem marad Margó Irodalmi Fesztivál nélkül. Az ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, felolvasásokkal és koncertekkel valódi közösségi élménnyé tegye az irodalmat.

A Petőfi Irodalmi Múzeum udvara a tavalyi Margón fotó: Valuska Gábor

A Petőfi Irodalmi Múzeum udvara a tavalyi Margón fotó: Valuska Gábor

A fesztivál igazgatója, Valuska László szerint a magyar irodalom sokféleségét ünnepeljük a Margó Irodalmi Fesztiválon. „Nemcsak az irodalom sokszínű, hanem az olvasók is, és örömteli számunkra, hogy minden évben egyre többen találjuk meg a közös nyelvet. Az olvasás folyamatos párbeszéd magunkkal és a hagyományainkkal” – tette hozzá az igazgató.

Idén a fesztiválon – többek között – fellép: Bodor Ádám, Grecsó Krisztián, Háy János, Kötter Tamás, Lackfi János, Nádasdy Ádám, Pajor Tamás, Péterfy Gergely, Péterfy-Novák Éva, Szilágyi István, Tóth Krisztina, valamint Takács Zsuzsa, 2019 Aegon Művészeti Díjasa. A Margón találkozhat a közönség először a Libri irodalmi díjak nyerteseseivel.

fotó: Valuska Gábor

fotó: Valuska Gábor

A Margó Extra beszélgetés-sorozatában híres olvasókat mutatnak be idén is, hogy kiderüljön, milyen hatással volt Ónodi Eszter, Udvaros Dorottya, Molnár Áron (noÁr), Vekerdy Tamás vagy Bérczesi Robi (Hiperkarma) életére az irodalom. Bodor Ádám hét elbeszélést írt végnapokra, Háy János saját irodalomtörténetén vezeti végig az érdeklődőket, Péterfy Gergely A golyó, amely megölte Puskint című új regényében arra keresi a választ, hogy lehetséges-e a szabadság a diktatúrák romjain, Lackfi János 365 friss, vidám vagy maróan szomorú történetet visz a Margóra, és a sort még hosszasan lehetne sorolni.

fotó: Valuska Gábor

fotó: Valuska Gábor

A Margó vendége lesz Veronika H. Tóth, aki Viola Stern Fischerrel készített interjúiból írta meg A Mengele-lány című könyvet, és ugyancsak itt lesz a Prágában élő, pszichiáterként dolgozó Svetlana Žuchová, Yesim című kisregényével. De megjelennek olyan, az irodalomért és az olvasásért tevékenykedő közösségek is, mint a Poket és a Nincs Időm Olvasni Kihívás.