Szerelem

Erősebb lesz a kötődés, ha beszélgettek szex után

Tudományos magyarázat lett arra, hogy szex után miért szeretünk beszélgetni, miért vagyunk őszintébbek, és hogy ennek milyen egyéb pozitív hatása lehet.

„Milyen jó is az, amikor épp ott tartotok. Nincs más, csak szex és beszélgetés, csak szex és beszélgetés.” – hangzik el a Jóbarátok negyedik évadának egyik részében. Bizony, van ebben valami, és a jelenség tényleg létezik. A connecticuti egyetem kutatói kimutatták, hogy az orgazmust átélő nőknek bensőségesebb érzelmeik támadtak rögtön a szex után azokhoz képest, akik nem jutottak el a csúcsra. Az orgazmus tehát fokozta a kötődést. A jelenség hátterében a bizalomhormonnak is hívott oxitocin áll, ami orgazmus hatására termelődik.

fotó: iStock.com/Marko Aliaksandr

fotó: iStock.com/Marko Aliaksandr

Sikerült megfigyelniük (vajon hogyan?) a kutatóknak, hogy a szeretkezés után a párok sokkal őszintébbek lesznek még akkor is, ha nem régi a kapcsolat. De hogy miért történik mindez? A csúcsra jutás kulcsfontosságú ebben a kérdésben. Az orgazmus hatására termelődő oxitocin köztudottan elősegíti a társas interakciókat.

A férfiak és a nők egyaránt érezhetik ennek kedvező hatását, de mivel a tesztoszteron tompítja azt, az erősebb nem tagjai kevésbé beszédesek, így ez is a nőkre marad. Igaz, nekünk legtöbbször nem okoz nehézséget a beszéd. Vannak párok, akik szex után inkább cigiznek, míg mások beszélgetnek. Hogy melyik a hasznosabb? Mindenki el tudja dönteni.