Életmód

Egy kicsit husi, és...?

...És ez baj. Hazánkban a legmagasabb az elhízott felnőttek aránya Európában. Világviszonylatban az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk.

Az európai népesség több kint fele legalább túlsúlyos és több mint 20 százaléka elhízott, a becslések alapján pedig az utóbbiak aránya 2030-ra 50 százalékra nőhet – sőt, egyes államokban elérheti a 89 százalékot is. Az OECD jelentése szerint az elhízottak aránya Európában hazánkban a legmagasabb, globálisan pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A világszervezet adatai szerint a felnőtt magyar lakosság immár 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig – az elhízottakkal együtt – ennek duplája. A gyermekek körében sem jó a helyzet: hároméves kor felett az életkorral párhuzamosan nő a túlsúlyosak, elhízottak aránya. Ez azt jelenti, hogy miközben a teljes gyermekkorú populációban minden negyedik-ötödik érintett, addig a 15-16 éves lányok között már a 30 százalékot közelíti a súlytöbblettel rendelkezők aránya. Az életkor előrehaladtával történő súlygyarapodás felnőttkorban sem áll meg, míg a 18-34 évesek harmada túlsúlyos vagy elhízott, addig a 65 évesnél idősebbek között már 10 emberből 8-at érint ez a probléma.

Az elhízást sok esetben nem lehet befolyásolni – az illető maga legalábbis nem tudja –, de számos olyan példa van, amikor az energiaegyensúly hiánya – vagyis a mozgásszegény életmód és a túlzott kalóriabevitel – áll a háttérben.

Fotó: Unsplash/ Robin Stickel

Fotó: Unsplash/ Robin Stickel

Az Európai Elhízás Elleni Nap – ez május 18-ra esik – célja, hogy felhívja a figyelmet az elhízás okozta problémákra, betegségekre, a megelőzési lehetőségekre. Erre a napra a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) két elhízástudományi társasággal fogott össze a cél érdekében.

Hogyan segítenek az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek?

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek nem csodaszerek, ám változatos és kiegyensúlyozott étrendbe illesztve, egy teljes körű testsúlymenedzsment program részeként
hasznos szerepet játszhatnak az energiabevitel csökkentésében. Mivel energiát nem, vagy csak nagyon kis mértékben tartalmaznak, az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek mérsékeltebb kalóriabevitel mellett adják meg az édes ízélmény örömét az ételekben és az italokban.

Ez azt jelenti, hogy az egészséges életmód részeként, cukor helyett alkalmazva segíthetnek az energiabevitel csökkentésében és a testtömeg kontrollálásában.