Kultúra

A hazaszeretet lepattan a bürokráciáról

Örökérvényű magyar filmszatíra kerül adásba az M5-ön, illetve egy elgondolkodtató perui-német játékfilm 1972-ből. Pénteki filmajánlónk az alábbiakban!

Pénteken 21.50-től látható az M5-ön A kard című ’76-os magyar filmszatíra. A film forgatókönyvét olyan kiválóságok írták, mint a műfajban verhetetlen Csurka István, illetve a társszerző-rendező Dömölky János.

A kard

 

A történet szerint Bojti Sándor (Haumann Péter), a Belvízlevezető Vállalat igazgatóhelyettese feleségével (Szemes Mari) együtt megszakítja európai turistaútját, ugyanis egy bécsi árverésen arra a kardra lelnek, amellyel az osztrák uralom ellen küzdő Zrínyit és Frangepánt annak idején lefejezték. Minthogy a magyar hivatalos szervek nem érdeklődnek a történelmi jelentőségű tárgy iránt, Bojti elhatározza, hogy autóját eladva maga vásárolja meg a kardot. Úgy érzi, hazafias dolgot cselekedett, és lelkében máris hősnek érzi magát. Nem számol azonban a kor bürokráciájával…

A további szerepekben a ragyogó Őze Lajos (Rimányi igazgató), Kállai Ferenc (miniszterhelyettes), Sinkovits Imre (osztályvezető) és Temessy Hédi várja a nézőket.

23 órakor kezdődik a Duna TV-n a perui-német játékfilm: az Aguirre, Isten haragja. 1560-ban a spanyol konkvisztádorok – élükön a hírhedt Pizarróval (Alejandro Repulles) – az amazonasi őserdők mélyére indulnak. Kalandos és veszélyekkel teli expedíciójuk célja, hogy felleljék a mesés El Doradót, az Aranyvárost. Aguirre (Klaus Kinski), a csapat vezére istennek tartja magát, s míg csapatát felőrli a természettel és a bennszülöttekkel vívott küzdelem, a háborodott hatalommániás magára marad a majmok között.

Aguirre, Isten haragja

„Én vagyok Isten haragja. Ahol én vagyok, ott a fákról lehullanak a madarak. Feleségül veszem a lányomat és megalapítom a legtisztább dinasztiát. Aki velem tart, gazdag lesz, aki nem, az meghal.” Az expedíció tagjai mind odavesztek, az egyetlen fennmaradt dokumentum Gaspar de Carvajal szerzetes naplója…