Otthon

A fölösleges ember (4) – Na, ne már, hogy az orvosok is

A sakkozók már két évtizede tudják, kár erőlködni.

Dőlnek ránk a hírek, hogy mit tud ma már a mesterséges intelligencia (mindjárt elmondom, ha nem tudnád, mi az).

Most vegyük egyetlen hétvége híreit, és csupán az orvostudomány területéről:

  • „A mesterséges intelligencia különbséget tud tenni a petefészekrák típusai és előrehaladottsága között, illetve célzottabb gyógymódokat ajánlhat a betegeknek, mint a jelenlegi vizsgálatok.”
  • „Egy, a kínai kutatók által kifejlesztett rendszer, a mesterséges intelligenciára alapozva megbízhatóbban diagnosztizálja a gyerekek és fiatalok fellépő betegségeit, mint a pályakezdő orvosok.”
  • „Magyarországon átlagosan hat és fél év alatt tíz orvost járhat meg a ritka betegségekben szenvedők 800 000-es tömege, mire kiderül, mi a bajuk.”
(Kép: Facebook)

(Kép: Facebook)

Ha összegyűjtenénk egy év hasonló híreit, kiderülne, hogy a mesterséges intelligencia már rég a gyógyítás része, és tudjuk, illetve nem tudjuk, sokszor az életünk függ tőle. Amiképp így van ez a közlekedésben, a rendőri és katonai biztonság területein, a könyv- és raktárakban, de még az barackszedésnél is… A sort lehetne, de nincs értelme folytatni, hiszen manapság már az a ritka, ahol nem alkalmazzák a mesterséges intelligenciát.

Még bolondozásra is. Nemrég a Google Bachra emlékezett, és azt a játékot adta nekünk, hogy a zeneszerző óriás stílusában műveket hozhatunk létre azzal, hogy megadunk pár hangot, majd azt a mesterséges intelligencia fúgává, esetleg szimfóniává írja át, s lenyűgöző alkotásunkat megoszthatjuk bárkivel. Kipróbálod?

https://www.google.com/doodles/celebrating-johann-sebastian-bach

A Google elmagyarázza, hogyan is működik mindez. Röviden: egy számítógépbe betáplálják Bach sok-sok művét, majd amikor te megadsz pár hangot, a gép megnézi, mi áll ezekhez legközelebb a zeneszerző műveiben, s az hogyan folytatódik

A dolgok komolytalan, mondhatni primitív, de szórakoztató változatában ugyanez készült, amikor a mostani Eurovíziós Dalfesztiválra egy számítógép összegyúrta az idáig ott elhangzott dalok dallamait és szövegeit, s megalkotta belőlük ezt.

De, miről beszélünk? Mi a mesterséges intelligencia?

Itt egy definíció, most erőlködtem ki, ha zavarosnak tartod, ugord át.

A számítógép olyan képessége, amikor a környezet ingereiről, az előzetesen betáplált ismeretek alapján, önálló következtetéseket tud levonni, válaszolni tud, majd a válasz sikerét vagy sikertelenségét beépíti ismeretei közé.

A lényeg: a mesterséges intelligencia egy számítógépgép és a programja, amely tanulásra képes.

Ez talán az emberiség eddigi legnagyobb vállalkozása. Most éljük az IV. Ipari Forradalom időszakát, vagy másképpen a 4.0-ját. Minden egyszerűbb akkor, ha arra gondolsz, hogy ma már (pontosabban: 1997 óta) a világbajnok sakkmester sem tudja megverni a sakkozó számítógépet.

02_shutterstock_366617948_resize

Idő kérdése, hogy ne doktor House legyen a világ legjobb diagnosztája, hanem egy névtelen számítógép, azonban ebből legyen minden háziorvosnál… Arról pedig, hogy a robotok már tudnak operálni, akár emberi segítséggel – még ezer kilométeres távolságból vezéreltetve is – vagy önmaguktól, már beszámoltunk neked.

Hogy ez nagyszerű? Hogy ez borzasztó?

Hát, igen, mindkettő igaz. Amikor egy robotpilóta (és a repülőgépeket az út nagy része során ilyenek vezetik évtizedek óta) hibázik, és a földhöz vág egy gépet, miközben az emberek nem tudják kikapcsolni, leállítani, az szörnyűség. De, amikor elpusztítanak egy rákos gócot, és csak azt, és te egészségesen hazamész, az csodálatos. Akárhogy is van, a feladat az, hogy jobbak legyünk a gépnél, vagy különben nincs ránk szükség. Nem kis kihívás.