Kultúra

Somlay Artúr, Jávor Pál és két őrangyal

Egy háború előtti magyar klasszikust ajánlunk csütörtökre halhatatlan színészekkel – és két halhatatlan lény különös kalandjait Wim Wenders rendezésében. Sajnos a két alkotás között vagy-vagy alapon kell választanunk, mert az egyik eleje éppen beleér a másik végébe... Egy biztos, akár az M5-re, akár a Duna TV-re kapcsolunk, minőségi szórakozást kapunk. Filmajánló.

A két ragyogó film közül a Távol és mégis közel kezdődik előbb, ennek megtekintéséhez 21.50-kor kell az M5-re kapcsolni. Az 1993-as francia-angol-német filmdrámában Cassiel, a „könnyek angyala”, partnernőjével, Raphaélával napjainkban, Berlinben tevékenykedik. Egy szép napon Cassiel feladja a halhatatlanságot, és emberré változik, hogy megmentse egy kislány életét. Megpróbál hétköznapi életet élni barátja, Damiel segítségével, aki időközben feleségül vette szerelmét, Mariont.

Távol és mégis közel

Úgy tűnik, jó élet virrad Cassielre, amikor megismeri a gazdag Tony Bakert. Nemsokára azonban rájön, hogy egy fegyverkereskedő segítője lett. Egyetlen kiút marad számára… A főbb szerepekben igazi szárparádé van: Otto Sander (Cassiel), Peter Falk (önmaga), Nastassja Kinski (Raphaela), Bruno Ganz (Damiel), Willem Dafoe (Emit Flesti), Rüdiger Vogler (Phillip Winter) és Lou Reed (önmaga).

A filmért a rendező, Wim Wenders elnyerte a Cannes-i fesztivál zsűrijének nagydíját ’93-ban. A Távol és mégis közel a vetítés után 7 napig megtekinthető a Médiaklikken.

Távol és mégis közel

A Duna TV-n 23.05-kor kezdődik Az új földesúr (1935), olyan színészóriásokkal, mint Somlay Artúr, Jávor Pál, Csortos Gyula vagy Uray Tivadar. A filmben – mely a szabadságharc leverése után játszódik – Garamvölgyi Aladár Kufstein várában raboskodik, míg itthon volt mennyasszonya, Corina próbálja lehetetlenné tenni a családot, és Aladárt örökre megfosztatni szabadságától. A cél érdekében egy kémet juttatnak be a Garamvölgyi-házba. A zavaros ügyet Eliz, a szomszéd osztrák földbirtokos lánya leplezi le, és Bécsben próbál harcolni Aladár kiszabadulásáért…