Siker

Az angyal most Zsámbokon szállt le

Van, akinek hitele van, és van, aki hiteles

Ebben az ügyben aztán igazán minden benne volt, ami nyomasztó tud lenni egy nő számára. Nem volt elég a nyomor, a kilenc gyerek gondja – akik közül az egyik Down-kóros –, a brutális férj, a bedőlt hitel, még a kilakoltatás napja is eljött.

Mindenhová fordult segítségért, mindenkinek írt levelet, csak a jó Istennek nem, aki mégis angyalt küldött számára.

Nagy bajban profi angyal kell

Az angyal óvónőképző szakközépiskolában érettségizett, majd ápolónőként dolgozott egy értelmi és testi sérültekkel foglalkozó gyermekotthonban, közben a Budapesti Tanítóképző Főiskola ének szakán tanult. Innen nem is volt nagy kitérő a Nemzeti Színház Stúdiója, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola.

Budapest, 1988. október 9. Szalai Kriszta, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház mûvésze. MTI Fotó: Ilovszky Béla

Szalai Kriszta, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház mûvésze 1988-ban  (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

A rendszerváltás mindenki számára megpróbáltatás volt, úgy is mondhatnánk, megmérettetés, és az angyal kiállta a próbát. Nem akarván a bizonytalan időkben hányattatni, hét színésztársával egy független színtársulatot alapított, az első ilyet az újabb időkben.

Budapest, 1992. október 13. Szalai Kriszta színésznõ, a Vígszínház tagja. MTI Fotó: Ilovszky Béla

1992 – Szalai Kriszta színésznõ, a Vígszínház tagja  (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Emellett volt műsorvezető az MTV-ben és más csatornáknál, producer, dramaturg, drámaíró, és persze színész, színésznő. Ez a sokfajta képesség és szerep lehetővé tette „előző életének”, gondozó-ápoló énjének összekapcsolását a színházzal. Ő írta azt a darabot a Thália Színháznak – „És a nyolcadik napon…” címmel –, amelynek főszerepét egy Down-szindrómás kisfiú játszotta, anyját pedig az író-színésznő alakította.

03_szlzs

A „valóságos” és „igazi” szereplőket állított ahhoz a darabjához is, ami egy huszonhat éve az utcán élő nő életéről szólt. Hogy a dolgot jobban megismerje, az angyal maga is az utcán élt napokig, ugyanúgy, mint hősnője. Ott figyelt fel egy karakteres hajléktalan férfira, aki aztán szerepet kapott a darabban.

Szent Iván éji színház és Kapcsolda

Az angyal évente színházzal ajándékozza meg a pesthidegkúti a Kerek-hegyi kőfejtőben a környék lakóit. A Szent Iván éjjelén megrendezett előadásokon kapott adományok jótékonysági célokat szolgálnak. Egyik ilyen, a Kapcsolda, ami a fogyatékos és egészséges iskolás gyerekek találkozását, közös játékát segíti elő: pár nap hogy megismerjék, megértsék és megszeressék egymást. A Kapcsoldában már száz iskola szervez ilyen találkozásokat.

(Kép: Facebook / Bőhm Katalin, 2009

(Kép: Facebook / Bőhm Katalin, 2009

Mert az angyalt sem érintetlen

Ezek a dolgok nagyon mélyről jönnek az angyalban, és egyre csak erősödnek. Már a pályaválasztás is ilyen volt, és jó hogy így történt, mert az angyal második gyereke – orvosi műhibák miatt – maga is rendellenességekkel született, de türelmes ápolással sikerült meggyógyítani.

Mindezek alapot adnak az angyal szavainak – „Én azt mondom, nincs valaki, legyünk mi a valakik. Az emberek vágynak az összefogásra, nekem van erre energiám, ötletem, teszem a dolgom, ezzel is generálva az összekapaszkodást.”

(Kép: A művésznő honlapjáról)

(Kép: A művésznő honlapjáról)

Ez történt most is, amikor az angyal hívó szavára megmozdult az ország legjobb része, és egyetlen hétvége alatt összegyűjtötte azt a tizenegymillió forintot, ami megmentette a sokgyerekes anyát a kilakoltatástól.

Azt elképzelni sem lehet, milyen lett volna a zsámboki asszony első napja, ha az angyal nem segít. Egyetlen – a napokban nagykorúvá váló – gyereke maradhatott volna vele, de hol…, az utcán? Nyolcat elvettek volna tőle. A ház és a házasság elúszott… Inkább ne folytassuk. Legalább féltucat hivatal neve jut azonnal az eszembe, ahonnan segítséget kellett volna kapnia az asszonynak. Semmi rendkívülit nem várt volna tőlük az ember, csak, hogy végezzék a munkájukat.

Az angyalnak viszont van neve
Az angyalt, színésznőt, írót, rendezőt és producert Szalai Krisztinának hívják, aki Budapesten született, 1963. május 16-án.

Budapest, 2013. február 4. Halász Judit (j2) és Szalay Krisztina (j) színmûvészek, valamint Tóth Szilvia kreatívos (b) gyerekek társaságában a Család-barát címû Tv magazinmûsor élõ adásában, az MTVA Kunigunda utcai 3-as stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Halász Judit és Szalay Krisztina színmûvészek, valamint Tóth Szilvia kreatívos gyerekek társaságában a Család-barát címû Tv magazinmûsor élõ adásában  (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Köszönjük Krisztina, és boldog születésnapot!