Konyha

A táplálkozás felelőssége

Mostanában sokan újraértelmezik önnön táplálkozásuk folyamatát főként az egészséget szem előtt tartva. Azonban eljött az ideje annak, hogy táplálkozásunkkal ne csupán magunkért, hanem a Föld sorsáért is vállaljuk a felelősséget.

Az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési világszervezete, a FAO 2006-ban publikált tanulmánya szerint az állattenyésztés az üvegházhatású gázok kibocsátásának 18 százalékáért tehető felelőssé. 2009-ben pedig a Worldwatch Institute azt jelentette, hogy ez az arány valójában 51%. Ezek a számok sokak számára ismerősen csengenek, hiszen nagy megbotránkozással fogadták őket annak idején. A FAO azonban nem sokkal később, 2010-ben elismerte, hogy az eredményhez hibás számítások vezettek: az elemzés például főként a fejlett világ szarvasmarha- és sertéstenyésztésre épülő húsiparát vette alapul, pedig máshol nem feltétlenül ezek a meghatározó haszonfajok. A kérdés az, hogy Magyarországon – ahol nem igazán magas a marhahús fogyasztás mértéke – elmehetünk-e csukott szemmel a téma mellett vagy inkább egyéni szinten kezdjünk el változtatni, hiszen több, mint 7 milliárd egyéni változtatás világ méretű változáshoz vezethet?

környezettudatosevés1

A haszonállatok tartásához szükséges legelők számos erdőterület megsemmisítését követelik meg. Egyes számolások szerint a hús világszintű elhagyásával 76 százalékkel kevesebb területre lenne szükség az élelmiszertermeléshez. A húsipar károsanyag-kibocsátási mutatóiért is nagymértékben az erdőterületek visszaszorítása felel, nem pedig a termelés folyamatában kibocsátott anyagok.

környezettudatosevés2

A fenntartható jövő azonban a hús elhagyásánál összetettebb megoldást igényel – megfontoltan át kell tekintenünk az emberiség tápanyagszükségleteit, javítanunk kell az élelmiszerek tápanyagtartalmán és a megfelelő élelmiszerek termelését fenntarthatóbbá kell tennünk. Ebben a képben pedig a műhúsnak és a rovarból készült rágcsálnivalóknak is helye lehet: bármilyen új alternatív élelmiszer-megoldás kutatásra és fejlesztésre érdemes, hiszen a jövőben nem csak a technikai eszközeinknek kell egyre okosabbá válnia, hanem az étkezésünknek és a tápanyagbevitelünknek is.