Kultúra

Világsztárok lépnek fel a Budapesti Nyári Fesztiválon

Aki imádja a nyarat az sok örömet talál ezekben a hónapokban. Az egyik ilyen, hogy június 1-től kezdődik a Budapesti Nyári Fesztivál, a Margitszigeten és a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A fesztivál közel 120 programmal – nagyszabású produkciókkal, világsztárokkal – várja a közönséget egészen szeptember 7-ig. A héten a fesztivál szervezői sajtótájékoztatót tartottak, ahol részletesen beszámoltak arról a 14 különleges bemutatóról, ami a két színpadon a következő hónapokban sorra kerül. Részletesebben: három nagy nemzetközi társulat érkezik a margitszigeti színpadra, 8 nemzetközi sztárvendéget várnak, és két nagy operabemutatót is tartanak. Öt koncertpremier lesz, három, a Margitszigeten először látható táncelőadást mutatnak be, és Tolcsvay László Új magyar rapszódia című művének ősbemutatóját is fesztiválon tartják. Emellett 36 gyermekelőadás, köztük 25 ingyenes program várja a látogatókat. Emellett a Városmajori Színházi Szemlén 8 produkció – győri, miskolci, szombathelyi, székesfehérvári, szegedi, szabadkai, tatabányai és kecskeméti színház – előadása is látható lesz.

Fotó: Ridikül

Fotó: Ridikül

A rendezvényt – stílszerűen – a Margaret Island nyitja, akik az 5. születésnapjukat ünneplik a Margitszigeten. Őket új felállásban a szintén születésnapos, 15 éves Anna and the Barbies követi a Heuréka Pop Orchestrával közös koncertjével. De a nyár folyamán fellép a szigeten a Pink Martini, a Zagar és a Budapest Bár is. A fesztivál fellépői között van még Nicola Benedetti, José Cura, Carlo Ventre, Komlósi Ildikó, Miklósa Erika, Rálik Szilvia, Marcelo Álvarez és Vittorio Grigolo. A külföldi sztárok videóüzenetben mondták el, hogy mennyire várják már, hogy a fellépjenek a fesztiválon, és részesei lehessenek Budapest színes, kulturális életének.

Cím szerint is lehetetlenség felsorolni az előadásokat. De lesz Jó estét nyár, jó estét szerelem, Csárdáskirálynő, Turandot, Bonnie & Clyfe, Parasztbecsület, Bajazzók, Giselle, Barbár táncok és filmzenék is. Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy összesen mintegy 120 ezer nézőt várnak, többet mint az előző évben.

Fotó: Ridikül

Fotó: Ridikül

Siklósi Beatrix, az M5 kulturális csatorna igazgatója pedig megerősítette, hogy beszámolnak a nyári fesztivál eseményeiről és élő közvetítésekkel jelentkeznek mindkét helyszínről, így azok sem maradnak le, akik nem kapnak jegyet, vagy nem jutnak el az előadásokra.