Életmód

Ha kell, körömmel, de mindenképpen szedd ki a kullancsot

A kullancscsípés okozta betegségek szempontjából a legfontosabb az időtényező. Amint észreveszed, hogy a parazita beléd kapaszkodott, szedd ki, szinte mindegy, hogy hogyan – csak ne nyomkodd.

A testben talált kullancsot minél hamarabb el kell távolítani, mert a betegségek kialakulásában nagy jelentősége van annak, hogy mennyi idő telik el a csípés és az eltávolítás között – ezt közölte Földvári Gábor parazitológus kutató az M1 aktuális csatornán hétfőn. A szakértő azt mondta, ha valaki kirándulás közben veszi észre a kullancsot, nem érdemes megvárnia, amíg hazaér, inkább azonnal – akár körömmel is – távolítsa el azt.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A gyógyszertárakban kapható kullancstesztet – amely azt mutatja meg, hogy az adott kullancs fertőzött-e a Lyme-kórt okozó Borellia baktériummal – is érdemes elvégezni. Fontos tudnod ugyanakkor, hogy a teszt nem mutat 100 százalékos eredményt, pozitív eredmény esetén sem törvényszerű a megbetegedés.

Európai vizsgálatok szerint a kullancsok harmada lehet fertőzött.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Ha a folt elindul…

A Lyme-kór első tünete a vándorló folt. Ha ezt észreveszik, és időben elkezdődik a kezelés, antibiotikummal jól kezelhető, a nehéz diagnosztika miatt viszont sok esetben későn vagy nem is ismerik fel a betegséget. A parazitológus kitért arra is, hogy a kullancs nem megy át az állatokból az emberbe, mert amikor a kullancs gazdát talál, addig marad rajta, amíg le nem pottyan. Az utána kikelő lárvák azonban már veszélyt jelentenek az emberre is.