Kultúra

Ebben a filmben még Pap Veronikaként játszott a zseniális színésznő

Hétfőn 21.50-kor kezdődik az M5-ön az Angi Vera, amit sokan az Orwell-féle 1984 magyar változatának tartanak. A film az akkor (1978-ban) még igen ifjú, tehetséges Pap Verával a főszerepben készült – a színésznő a stáblistában ekkor még Pap Veronikaként szerepelt. Filmajánló.

A film 1948-ban játszódik; Angi Vera (Pap Vera), az árvalány, egy vidéki kórházban segédápolónő. Miután nyíltan bírálta a munkahelyén lévő tűrhetetlen állapotokat, a vezetés jobbnak látta, ha bentlakásos pártiskolába küldi. A szókimondó lány ott hamar pártfogóra talál, a régi aktivista, Traján Anna (Pásztor Erzsi) személyében.

Pap Vera és Dunai Tamás

Pap Vera és Dunai Tamás

 

Annából a mozgalom és az átélt szenvedések kiölték az emberi érzéseket, megvet és gyűlöl mindent, ami másokat boldoggá tesz. A megszeppent és befolyásolható Angi Verát sikerül maga mellé állítania, és elkezdi a lány „ideológiai” nevelését…

A film az ötvenes évek léleknyomorító világát mutatja be, azt a korszakot, amikor még a rendszer hívei is bármikor áldozattá válhattak. Vészi Endre és Gábor Pál alkotása a Cannes-i Filmfesztiválon Fipresci-díjat nyert, és a világ számos más, rangos filmfesztiváljairól is díjesővel tért haza. Az operatőr Koltai Lajos volt. A főbb szerepekben: Pap Vera, Pásztor Erzsi, Dunai Tamás, Szabó Éva, Halász László.