Kultúra

Az évad vígjátéka lesz a Vadméz

Június 24-én tartja az Orlai Produkciós Iroda legújabb bemutatóját a Belvárosi Színházban. Michael Frayn vígjátékát, a Vadmézet a Jászai Mari-díjas színész, rendező Znamenák István állítja színpadra.

Michael Frayn darabjának ősbemutatója 1984-ben a Londoni Nemzeti Színházban volt. Az előadás azonnal elnyerte a szakma legrangosabb díját, az OlivierAwards-ot, méghozzá három kategóriában. Két évvel később a New York-i Virginia Theatre-ben Kim Cattrall és Kate Burton játszották a női főszerepeket. A vígjáték népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a fergeteges színpadi sikerek után a BBC 2010-ben és 2018-ban is rádiójátékot készített belőle.

A Belvárosi Színház olvasópróbája Fotó: Pénzes Kristóf

A Belvárosi Színház olvasópróbája Fotó: Pénzes Kristóf

A Magyarországon is méltán népszerű angol szerző darabja igazi „tévedések vígjátéka”, amelyben ezúttal Ötvös András vezetésével Ullmann Mónika, Mészáros Máté, Nagy Dániel Viktor, László Lili és Radnay Csilla gabalyodik az érzelmek, és persze a humor hálójába. A színészcsapat május elején már megtartotta az olvasópróbát, most pedig több mint egy hónapjuk van a premierig.

A történet szerint – nem csak a valóságban – közeleg a nyár, kezdődnek a kerti mulatságok, és az egyre nagyobb hőségben lassan mindenki fejét veszti a napfénytől, az alkoholtól – és a szenvedélytől. Adott egy férfi, na meg négy gyönyörű nő, akik közül az egyik ráadásul a felesége…

Nagyon készülnek a bemutatóra Fotó: Pénzes Kristóf

Nagyon készülnek a bemutatóra Fotó: Pénzes Kristóf

A rendező szerint a férfi-nő relációkban mindig van valami rendkívüli izgalom, és ebben az előadásban erre fogják keresni a választ. „A főszereplőnknek egészen sajátságos viszonya van a gyengébb nem képviselőihez, minden kapcsolatát körüllengi valami megfejthetetlen titok, ami állandóan ott van, és ami a nőket ehhez a szörnyeteghez vonzza. Mi az, ami miatt ez a nem tisztességes, kicsit sem kedves ember, aki tulajdonképpen gyötri és megalázza a nőket és férfitársait egyaránt, mégis rajongást vált ki mindenkiből?– tette fel a kérdést Znamenák István a Vadméz olvasópróbáján.

A választ – remélhetőleg – június 24-én megtudjuk.