Csillagok

A legfiatalabb életműdíjas lesz Penélope Cruz

A 45 éves, Oscar-díjas színésznő a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját veheti át, olyan elődök után, mint Antonio Banderas, Robert De Niro vagy éppen Julia Roberts.

A Donostia-díj bár nem olyan ismerősen cseng számunkra, mint az Oscar, vagy a BAFT, de a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál díja nagyon is jelentős. A kiemelkedő életpálya elismeréseként adják át, 1986 óta minden évben. A Donostia-díjat az elmúlt években olyan kiváló, nemzetközileg is elismert filmes alkotók kapták meg, mint például Judi Dench, Monica Bellucci, Glenn Close vagy éppen Hugh Jackman.

Legújabb filmjében a Fájdalom és dicsőségben fotó: Cinetel

Legújabb filmjében a Fájdalom és dicsőségben fotó: Cinetel

Ám Penélope Cruz mindenképpen különlegesség ezen a listán. Nem csak azért, mert a 45 éves színésznő a legfiatalabb, aki átveheti az életműdíjat, hanem azért is, mert évben ő a fesztivál arca is. Fekete-fehér portréja díszíti az esemény hivatalos plakátját, amelyet a kitüntetés bejelentésével egy időben mutattak be.

Penélope Cruz az elismerést hatalmas megtiszteltetésnek nevezte a döntést követően kiadott közleményében, amelyben meghatottságát és köszönetét tolmácsolta az „ország legfontosabb filmfesztiválja”, a San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztivál szervezőinek. A fesztivált szeptember 20. és 28. között rendezik meg immár 67. alkalommal. Ez az esemény a cannes-i, a velencei és a berlini mustrával együtt Európa négy legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja közé tartozik.