Otthon

A fölösleges ember (1) – Minden negyedikünk kirúgható

Egy sorozat arról, hogy ki őrizheti meg a munkáját, és ki menthetetlen.

Szeretném, ha ezen a héten megbeszélnénk néhány fontos dolgot. Arról van szó, megtarthatjuk-e állásainkat, és kereshetünk-e velük annyi pénzt, hogy közelebb kerüljünk álmainkhoz. Vagy azelőtt rúgnak ki bennünket, hogy az első baljós jelt észrevettük volna. Már évek óta mondogatják a szakértők, hogy minden negyedik ember munkáját azonnal el tudná látni valami gép vagy program. Különösen azokat, amelyekhez elég az érettségi, vagy egy gyenge diploma.

Ez nem azt jelenti, hogy az általános iskolai bizonyítvánnyal tanulmányaikat befejezők biztonságban lennének. Nem, ez azt jelenti, hogy ők már régebben kiszorultak azokból az üzemekből, ahol korszerű termékeket állítanak elő. Egy mai autó-, hajó-, repülőgépgyárban több a robot – te is tudod, te is láttad már filmeken –, mint az ember.

01_shutterstock_733492090_resize

De, ha nem, menj le az új metróvonalhoz, és nézd meg, ki vezeti a szerelvényeket…

Budapest, 2018. július 16. Vezetõ nélkül közlekedõ Alstom Metropolis szerelvény érkezik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 4-es metróvonalának Móricz Zsigmond körtéri mélyállomására kora reggel. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Budapest, 2018. július 16.
Vezetõ nélkül közlekedõ Alstom Metropolis szerelvény érkezik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 4-es metróvonalának Móricz Zsigmond körtéri mélyállomására kora reggel.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Mutatok neked egy videót, ami nincs 2 perc. Egyszerű a cselekménye. Egy férfi hazamegy a kocsijával. A filmecske gyorsítva mutatja, hogy hány közlekedési helyzeten keveredik át úgy, hogy meg sem érinti a kormányt. A kocsi maga vezet. Csúcsforgalomban vagy kanyargós hegyi úton száguldva, lámpánál, stop jelzésnél megállva és újra indulva. Nézd meg 1 perc 57 másodpercben, hogy mit tud ma egy gép.

Ahhoz, hogy az utat így tudja megtenni egy kocsi, jól kell számolnia. Te hány matek példát tudsz megoldani egyetlen másodperc alatt? Félő, hogy egyet sem. Ő 72 000 000 000 feladatot. Segíthetek? Hetvenkétbilliót. A kocsit irányító számítógépet már egy másik számítógép rakatta össze robotokkal, hiszen ember – emberek tömegei – sem győzték volna a munkát.

A hatvanas években a nagyszüleim büszke örömmel tettek szert egy tranzisztoros rádióra, amit magukkal tudtak vinni a kertbe, hogy hallgassák szőlőmetszés közben. Volt benne egy tucat tranzisztor. Ebben a kocsiban van 6 000 000 000: hatmilliárd. Ki tudna ennyit összeszerelni? Csak egy másik gép. Mi már soha.

Gondold el egy pillanatra, hogy sofőr vagy. Szerinted meddig van még szükség a munkádra? Azt mondod, sofőr mindig kell majd? Persze. Ahogy metróvezető.

P.S. / Utószó:

Már próbáltunk írni erről a témáról, hol komolyan, hol vidáman. Azt is felvetettük, mit fognak csinálni az emberek, ha már a kocsijuk magától megy majd. Én a magam nevében azt mondtam, aludni fogok. És hamarosan a valóságban is végigrobogott 130-cal a kaliforniai autópályán egy ember édes álmában, meg is mutattuk neked videón.

Mások azt mondták, nem, az emberek bizony pajzán mód kihasználják majd a helyzetet. Nos, ilyen videó is van azóta a neten, de azt most inkább nem mellékelném ide.

03_4ji2ikcbtgv21