Konyha

Tudod, hogyan született meg a sűrített tej?

166 éve szabadalmaztatta Gail Borden amerikai feltaláló a sűrített tejet, ami kedvelt élelmiszer szerte a világon.

Gyermekkoromban gyakran torkoskodtunk a sűrített tejből, a legjobb az volt, ahogy a tubusból kiszívtuk az édes sűrítményt. A szüleim elsősorban kávéjukhoz használták, de sok háziasszony desszertekhez is előszeretettel alkalmazta. Aztán persze a rendszerváltás és a piacok megnyílása után számos márkájú sűrített tej került a boltokba, ám egyikhez sem tudtam olyan hangulattal kötődni, mint a jó öreg tubusoshoz. Amíg meg nem tudtam, hogy ez egy amerikai feltaláló fejéből pattant ki, meg voltam győződve róla, hogy egy szocialista sajátosság.

sűrített.tej1

Valójában a sűrített tej Gail Borden szabadalma volt, amit pontosan 166 éve május 14-én jegyeztetett be az Egyesült Államokban. Mr. Bordennek sokat kellett várnia, míg ötlete igazán elterjedt, lényegében a szükség volt az, ami népszerű és kedvelt élelmiszeré tette a sűrített tejet.

Konzerv dobozban árulták (nyugaton máig ez a legelterjedtebb kiszerelése) a tápláló tejkoncentrátumot, melynek ötlete 1836-ban született meg. Érdekesség, hogy Borden kétszer tönkre is ment a vállalkozása és csak az amerikai polgárháborúban vált közismertté. Elsősorban az uniós hadsereg katonáinak élelmezésekor használták a találmányt, ez pedig végre elhozta az anyagi sikert Gail Bordennek.

sűrített.tej2