Konyha

Sűrített tej házilag

Ma van a sűrített tej feltalálásnak szülinapja, ezért stílusosan megtanítunk, hogyan készítheted el otthon ezt a finomságot.

A boltban kapható sűrített tejek összetevőit jobb meg sem nézni, mert annyi dolog van bennük felsorolva, azonban mi most egyszerűbb és gyorsabb verziót ajánlunk neked, ami tartósítószerektől mentes. Ne feledd, hogy nem csak a kávéba tehetsz majd a finomságból, de számos süteményhez passzol, de akár palacsintába is töltheted.

Sűrített tej házilag

Hozzávalók (közepes boltihoz hasonló üvegedény adaghoz):

3 dl zsíros tej (én egyenesen egy birtokról hozom, ami pusztán hőkezelt)
30 g házi vaj (szinté a birtokról)
250-300g jó minőségű cukor

sűrített.készítés2

Elkészítés:

Öntsd a hozzávalókat egy hosszúkás edénybe majd alacsony lángon kezd el melegíteni, nagyjából negyed óráig kell melegítened, míg egybeolvadnak az alapanyagok és megfelelően állagú nem lesz a masszád. Fontos, hogy folyamatosan kevergesd és ne lepődj meg, ha habzana. A tűzről levéve öntsd egy hőálló tárolóba, nálam az üveg vált be a legjobban és hideg vízfürdővel hűtsd, ekkor fog igazán besűrűsödni. Innentől fogyaszd, ahogy kedved tartja. Én szívem szerint tubusba tenném és kiszívnám már csak a nosztalgia miatt is.