Konyha

Mindent a kávéról (Hogyan készíts jó kotyogós kávét?)

Sokan esküsznek a kotyogóban készült kávéra, amit egyébként szintén az olaszoknak köszönhetünk.

Említettük már jó néhányszor, hogy a kávékultúra sokban köthető a taljánokhoz az eszpresszó feltalálásától a kávégépig (sok minden más mellett) a kávézás frontján. Ezek után már nem is olyan meglepő, ha elárulom, hogy bizony a jó öreg kotyogó kávémasina is az olaszok találmánya. Napjainkban már kevésbé elterjedt ez az eszköz, főként az automata kávégépek térhódítása óta, ám sokan még mindig a jó öreg kotyogósra esküsznek, és bizony nem hiába.

kotyogóskávé1

A kotyogóval nem tudsz presszógép minőségű kávét készíteni, ám sokkal jobbat, mint például a csepegtetős módszerrel. A kotyogós kávé íze és aromája közel áll a presszógép eszpresszó kávéjához.

Na, de hogyan is készítsd el az ideális kávét a kotyogóval:

Nagyon fontos, hogy mindig meleg vízzel töltsd fel a kotyogó tartályát, mert különben fémes íze lesz a kávénak, sőt főzőlap esetén elő is kell melegíteni azt. Jól nézd meg, hogy a szűrő a helyén legyen, én már jártam úgy, hogy felrobbant a gép és a konyha kávéban úszott…

Figyelj oda, hogy az őrleményből (nyilván az jó minőségű kávé legyen) alaposan jusson a tartályba, ha kell, többször is egyengesd el a kávét és nyomkodd meg, hogy ne legyen levegős. A gép felső részének rácsavarásánál használj konyhai kesztyűt vagy valami erre alkalmas eszközt, mert a tartály ekkor már forró. Hagyd nyitva a kotyogó tetejét és közepes lángot használj, egészen addig ne csukd le a fedelet, míg nem áramlik folyamatosan a kávé, ekkor vedd le a tűzről. Itass át egy konyharuhát hideg vízzel és csavard körbe vele kotyogót, ettől a benne lévő kávé íze sokkal finomabb lesz. A konyharuhát a kávé kifolyásának végéig ne vedd le.

kotyogóskávé2