Életmód

Esküvői körkép: az egyszerűtől – Tahitiig

Amerikában egy-egy átlagos esküvő költségvetése számunkra felfoghatatlan összegbe kerül – 10-20 millió forintnak megfelelő dollár alatt nem nagyon áll meg –, de büszkén jelenthetjük, hogy már itthon sem túl nehéz eltapsolni néhány milliót.

Egy teljesen átlagos létszámú, átlagos színvonalú esküvőre és a hozzá kapcsolódó vendéglátásra már milliókat költhetünk. „Egyszer megyek férjhez” jelszóval sok menyasszony érthetően nem sajnálja a pénzt minderre, de az anyagi lehetőségei minden párnak mások. Van, akinél a határ a csillagos ég, és persze létezik „gazdaságos” esküvő is.

Hétköznap, anyakönyvi hivatalban, hivatali időben, menyasszonyi ruha és vendégek nélkül – így néz ki egy minimál költségvetéses (kvázi ingyenes) esküvő jelenleg Magyarországon. Nem érdemes lenézni ezt a fajta eljárást, nagyon sokan választják az egybekelésnek ezt a formáját – derült ki egy fővárosi anyakönyvvezetővel folytatott beszélgetésünkből.

Ha kifejezetten a szertartásformákat vesszük figyelembe, akkor a hétvégén, esetleg hivatali időn kívül (szombaton), netán külső helyszínen szervezett hivatalos aktus már valamennyivel többe kerül, általában úgy 30 ezer forintról indul, és helyszíntől függően drágul. Az egyházi szertartásért fizetendők plébániától függően változnak, van, ahol ingyenes, de van, ahol 50 ezer forintot kérnek.

Fotó: iStock.com/teksomolika

Fotó: iStock.com/teksomolika

Ezzel ki is pipáltuk az esküvők „adminisztratív” részét – már elnézést, hogy így nevezzük az egyébként legfontosabb aktust, de az a helyzet, hogy az esküvő + lakodalom összeállításban az ifjú pár általában erre a részre koncentrál szervezés szempontjából talán a legkevésbé. A menyasszonyi ruha és az egybekelést követő, egész estét betöltő vendéglátás és minden hozzá kapcsolódó látvány- és szórakoztató elem az, amit a legalaposabban, akár 10 percre lebontva képesek a menyasszonyok (és segítőik, esetleg hivatásos esküvőszervező) eltervezni. Ez egyúttal az esküvőnek anyagilag is a „leghúzósabb” része.

Hát igen, a ruha és a parti

Menyasszonyi ruhát

1. vagy kölcsönöz az ember lánya; ebben az esetben nagyjából 100 ezer forinttól indulnak az árak, de találkoztunk olyan szalonnal is, ahol a kifutó modelleket 40-50 ezer forintért adták. (Klasszikus fazon és jó állapotú ruha esetében miért ne…?);

2. varrathatsz is, aminek előnye, hogy speciálisan rád szabják, és vissza sem kell adni. Az árak anyag- és szabási költséggel együtt vidéki műhelyekben hozzávetőleg 40 ezer forintnál kezdődnek, a fővárosban sem sokkal több az alsó határ. Fölfelé csak a menyasszony igényei szabnak határt, félmillióért is lehet varratni;

3. vásárolhatsz is. Körkérdésünk alapján 60 ezer forinttól egészen a milliós nagyságrendig terjed a kínálat. A vőlegény öltönye nem ilyen költséges, de legalábbis a felső határ jóval lejjebb van.

Fotó: unsplash-com/photo-nic-co-uk-nic

Fotó: unsplash.com/photo-nic-co-uk-nic

Az esküvő büdzséje alapvetően vendégszám- és produkciófüggő. Itt is létezik fapados megoldás szűk családi körrel, egy elegáns éttermi ebéddel vagy vacsorával. Amikor azonban a vendégek száma már 20 fölé emelkedik és esetleg különféle attrakciókra is igényt tartunk, akkor kezd el pörögni a fogyasztásmérő. Itt már képbe kerül a terembérlet, esetleg egy esküvőszervező, egy ceremóniamester, zenekar (vagy DJ), fotós-videós, drónfelvételek, limuzin… Bármi kérhető.

Egy átlagos (70-80 fős) létszámú, de igényes esküvő fogyasztással, szervező bevonásával – ennyi vendégnél már nehezen megkerülhető –, minden extra óhaj-sóhaj nélkül ma hozzávetőleg 2 és fél, 3 millió forintba kerül. Persze kérhető tortaceremónia, pillangó- és galambreptetés, tűzijáték… Esküvőszervezők szerint az ilyen kívánságlista nem ritka, ahogy az sem, hogy mindezek nyomán a számla végösszege 8-10-12 millió forint körül alakul.

Fotó: iStock.com/l2egulas

Fotó: iStock.com/l2egulas

És ha már minduntalan előkerül cikkünkben az esküvőszervező, lássuk, hogy ők mennyiért dolgoznak. Vannak fix áras, (elvileg) ingyenes és „arányáras” szakemberek, az utóbbiak az esküvő összköltségének bizonyos (10-15-20) százalékát kérik el. Az ingyenes szervezők általában a szolgáltatások árain keresnek, a szabott áron dolgozók pedig csomagokat kínálnak. Többnyire 200 ezer forintba kerül egy viszonylag visszafogott, de korrekt szolgáltatást biztosító lista, vagy csak a szervezésre, vagy csak a lebonyolításra vonatkozóan. Ha mindkettőt kérjük, akkor úgy százezer forintot lépünk fölfelé, ha minden részletre kiterjedő szolgáltatásra vágyunk, akkor a 700 ezret közelíti az ár.

Ha pedig a hosszú hónapokig tartó szervezés, készülődés után elröppen a nagy nap és annak az estéje is, következhet a nászút…

Itt szúrjuk közbe, hogy ha valaki elég szemfüles, és esetleg a fent említett milliókat jóval szűkebb vendégkörrel, a kerületi (járási) anyakönyvi hivataltól távol, egzotikus helyszínen szeretné esküvőre költeni, megteheti. Vannak kifejezetten erre szakosodott utazási- és esküvőszervező irodák, amelyek munkatársai nem fognak meglepődni, ha eléjük állunk mondjuk azzal a kívánsággal, hogy Bora-Borán, netán Tahitin, vagy egy luxushajón szeretnénk megesküdni. Az adminisztrációs utánajárás ezekben az esetekben valamivel bonyolultabb egy hazai esküvőnél, szükség lesz közjegyzőre is például. De mindezekben az említett szervezőcégek „asszisztencia” jeligével nagy rutinnal segítenek.

Fotó: iStock.com/MariaArefyeva

Fotó: iStock.com/MariaArefyeva

Szardíniára is mehetünk

S bár arra tippelnénk, hogy egy olaszországi szigeten, történetesen Szardínián horribilis összegekbe kerülhet egy magyar esküvő, egy magyar származású, kint élő esküvőszervező szerint, tévedünk. Elérhető árról beszélünk, különösen akkor, ha az ifjú pár nem óhajt tucatesküvőt, ha szeretne megszabadulni az itthoni kötöttségektől, s olyan emlékezetes, gyönyörű  pillanatokban részesülne, amelyek remélhetőleg örökre kitartanak.

Esküvő Szardínián(Fotó: Facebook)

Esküvő Szardínián (Fotó: Facebook)

Tóth Krisztinánál nincs két egyforma esküvő, nem is vállal túl sokat, hogy a mennyiség véletlenül se menjen a minőség rovására. A szezon egyelőre májustól októberig tart, a párok képzeletében a nyár és az esküvő sokszor egyet jelent. Pedig Szardínián éppen olyan kellemes a február, mint egy nyári hónap, sőt, sok szempontból talán még kellemesebb is, mint az elviselhetetlenül forró augusztus. – Örömmel mondhatom – meséli –, hogy az idei, általam szervezett 25 tengerparti esküvőből 17 már magyar – ennyien választották ezt a különleges lehetőséget. Hogy miért jönnek ilyen messzire a párok? Sokszor azért is, hogy levegyék az esküvőszervezéssel járó terheket a saját vállukról, hogy tényleg kikapcsolódásként és igazi élményként élhessék át a csodálatos pillanatokat. Itt tényleg csak róluk szól minden, kényeztetjük őket, fogjuk a kezüket az első pillanattól a távozásig.