Szerelem

Csak pár gyakorlat, és jobb lesz a szex

Itt nincs szükség súlyzókra, futócipőkre, de még edzőcuccra sem. A Kegel-gyakorlatok elvégzése könnyed, ugyanakkor hatásos, és most kiderült, hogy nem csak a nők számára.

Dr. Arnold Kegel, egy amerikai nőgyógyász bizonyította, hogy a medencefenék-gyakorlatok hatékonyan erősítették a medencefenék izmait – így lett a gyakorlatok neve Kegel-gyakorlatok. Egy egyszerű összehúzás-elengedés gyakorlatsorról van szó, amelyek megerősítik a medencefenék izmait. Ezek az izmok támogatják a méhet, a húgyhólyagot és a beleket. A Harvard Health Publishing folyóirata beszámolt már arról, hogy ezek a gyakorlatok a nőknek és férfiaknak is hasznosak.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Egy a kutatásban résztvevő fizioterapeuta szerint a férfiak számára is okozhat problémát a kismedence izmainak nem megfelelő állapota. Ennek következtében előfordulhat vizeletszivárgás, emésztőrendszeri problémák, sőt akár merevedési zavarok is. A medencefeneket izmok és más szövetek vékony rétege alkotja, a csípőcsonttól egészen a farokcsontig. Elsődleges feladatuk megtámasztani a hasat, a húgyhólyagot, valamint a vastagbelet, de segítenek a bélmozgás fenntartásában is.

A Kegel-gyakorlatok

Fotó: iStock.com/Sohel Parvez Haque

Fotó: iStock.com/Sohel Parvez Haque

Nagyon egyszerű az egész elvégzése: mintha vissza akarnád tartani a vizeletet. A lényeg, hogy csak azokat az izmokat feszítsd be, amelyek nem kapcsolódnak más izmokhoz, például a has vagy a fenék tájékán. Lehet csinálni fekve, ülve, de akár állva is. A lényeg, hogy bizonyos ideig tartsd megfeszítve az izmokat, majd jöhet egy kis pihenő. Naponta 10 és 100 között bármennyit lehet csinálni.