Te + Én

Az intim posztok tabuk

Az erőszakos és a szexuális tartalmak nyilvános megosztásától irtóznak a legjobban a magyar okostelefon-felhasználók – derült ki a Huawei Technologies Hungary legújabb kutatásából.

Több mint 5000 magyar okostelefon tulajdonosról készült a felmérés, ami többek között arra kereste a választ, hogy személyes tartalomnak számít-e például, ha temetésről vagy a szülőszobáról, vagy épp hálószobából posztolunk.

Fotó: unsplash.com/annasullivan

Fotó: unsplash.com/annasullivan

A kutatás szerint az online térben leginkább az erőszakos, illetve a szexuális tartalmú posztoknál húzódik a digitális intimszféra határa. A megkérdezettek közül azonban körülbelül egy iskolás osztálynyi felhasználó többször, több felületen is osztott már meg magáról, illetve partneréről erotikus képet vagy videót.

A felhasználók több mint fele úgy véli, hogy sosem posztolna nyíltan agresszív, illetve pornográf tartalmakat. A temetés vagy a párjukkal való szakítás dokumentálása azonban csak a megkérdezettek harmadának nem fér bele. A válaszadók szerint a szülőszobából való tartalommegosztás szinte már mindennapos, ezt mindössze 7 százalék kifogásolta.

Fotó: unsplash.com/ErikLucatero

Fotó: unsplash.com/ErikLucatero

A kutatásból kiderült az is, hogy a magyar felhasználók egészen extrém és veszélyes helyzetekben sem riadnak vissza a posztolástól. Legyen az baleset, verekedés, vagy más erőszak. Felveszik, és bizony azonnal töltik is Facebookra, vagy az Instára.

Riasztó és persze döbbenetes is, hogy ennyire függünk nem csak a telefonunktól, hanem a közösségi médiától is, ahonnan persze a reakciókat várjuk. Leginkább dicséretet, a kritikát viszont a legtöbben rosszul viselik. És hogy meddig lesz tabu-szerű a szex közbeni, vagy szex utáni posztolás? Nem tudni, de újabb 10 év múlva kíváncsiak leszünk egy hasonló kutatás eredményeire.