Otthon

Tudtad, hogy a házad tökéletes szigetelése megbetegít?

Úgy hívják a jelenséget, hogy beteg ház szindróma

Azt jelenti, hogy a tökéletesen leszigetelt, többrétegű ablakokkal, új nyílászárókkal felszerelt
otthonunk megbetegít. Különösen igaz ez, ha műanyag nyílászárókra cseréltük a régi fa ajtókat, ablakkereteket és természetes anyagú szigetelő helyett polisztirollal borították be be a falainkat.

shutterstock_428542837

A beteg ház szindróma jellegzetes tünetei a fejfájás, légszomj, szemszárazság, torok szárazság, állandó köhögési inger, rosszabb esetben hányinger, szédülés.

A betegség oka az, hogy házunkat sikerült oly hermetikusan szigetelni, mintha egy nejlonzacskót húztunk volna rá. A lakásban megnő a levegő széndioxid tartalma, és mi, a benne élők oxigénhiányos állapotba kerülhetünk. És ez ma már nem csak télen fordulhat elő, amikor keveset nyitjuk ki az ablakot, hanem nyáron is, amikor a légkondi miatt zárkózunk be.

Ráadásul a műanyag alapú szigetelés miatt a ház fala sem tud szellőzni, ezért megtelepedhetnek benne a gombák, megnő a penészedés veszélye, ami újabb egészségügyi problémákhoz vezet.

Természetesen megoldhatjuk a dolgot gyakori szellőztetéssel, de ez valóban gyakori kell legyen. Ez persze nem túl gazdaságos megoldás, hiszen éppen azért szigeteltettünk, hogy ne menjen ki a meleg. Illetve nyáron a hideg.

Hát akkor mit csináljunk?

Ha nyílászáró csere előtt állunk, válasszuk inkább a fát. Igaz drágább, és gyakrabban kell kezelni, viszont egészségesebb. Ugyanez a helyzet a szigeteléssel is. Ha előtte vagyunk, és választhatunk, kérjünk véleményt a szakemberektől a természetes szigetelési lehetőségekről.