Stílus

Még éjszakai klubokban is fellépett a legbájosabb divatikon

Audrey Hepburn életét bemutató, személyes hangvételű kiállítás nyílt a héten Brüsszelben, az angol-holland származású Oscar-díjas színésznő születésének 90. évfordulójához időzítve.

Az Intimate Audrey című tárlatot az 1993-ban elhunyt színésznő fia, Sean Hepburn Ferrer állította össze. A kiállításon több száz személyes és szakmai fénykép, ruha, díj és filmes relikvia, köztük a Hepburnnek Oscar-díjat hozó 1953-as filmklasszikusban, a Római vakációban használt robogó is helyet kapott.

A múlt század egyik legbájosabb film- és divatikonja 1929. május 4-én Brüsszelben született Audrey Edda van Heemstra Hepburn-Ruston néven egy angol bankár és egy holland bárónő lányaként.

A nő, aki minden ízében nő volt: Audrey Hepburn Fotó: pixabay.com/audreyhepburn

Audrey Hepburn Fotó: pixabay.com/audreyhepburn

A háborús évek után Londonban tanult balettet, továbbá modern dzsesszt és avantgárd koreográfiát. Közben modellkedett, reklámfilmekben szerepelt, színi tanulmányokat folytatott, és éjszakai klubok revüiben is fellépett. Huszonegy évesen elvállalta a Gigi című Broadway-darab főszerepét, amely egy éjszaka alatt sztárrá tette. Később olyan klasszikusban szerepelt, mint a Római vakáció, a Sabrina, az Álom luxuskivitelben és a My Fair Lady.

1967-ben a csúcson vonult vissza, hogy idejét családjának szentelhesse, bár néhányszor még visszatért a filmvászonra. Az UNICEF nagykövete volt.

1992 végén rákban megbetegedett, 1993. január 20-án halt meg svájci otthonában. Az életét bemutató brüsszeli tárlatot augusztus 25-ig nézhetik meg az érdeklődők az Espace Vanderborght múzeumban.