Gyereknevelés

Digitális veszélyek

Sokkal több veszélytől kell gyermekünket megóvni a kibertérben, mint az elsőre gondolnád.

Azt hiheted, hogy már túl sokat beszéltünk a mai kor gyermekeire legnagyobb veszélyt jelentő kibertérről és az ahhoz kapcsolható problémakörről. Sajnos egyre inkább azt igazolja az élet, hogy a szülők egy része egész egyszerűen nem képes megérteni, hogy mennyi és milyen fajta negatívum is adódik abból, ha gyermeke, gyermekei túl sok időt, ráadásul ellenőrizetlenül töltenek a kiber térben. Megdöbbentő és egyben rémisztő adat, hogy a mai fiatalok akár napi 10-11 órát is képesek, ahogy ők mondják, a neten lógni.

netes.zaklatás2

Gondolj csak bele, hogy ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egész nap, sőt sokszor éjjel is, amíg az utód netezik a gépére – okostelefontól, tableten át személyi számítógépig bármi lehet – érkezhetnek a vírusok. Ezek segítségével távoli támadó, támadók nem csak a személyes adataidhoz férhetnek hozzá, de a webkamerákon keresztül akár megleshetik is gyermekedet, gyermekeidet, de az egész családodat is.

Mit tehetsz szülőként?

Az első és legfontosabb, hogy határozd meg, hogy a csemete mennyi időt tölthet netezéssel, és legyél felkészült. Ma már számos olyan ingyenesen letölthető program van, ami gátolja, hogy káros tartalomhoz jusson a gyermek, illetve fel kell világosítanod a digitális veszélyekről. Gyakran előfordul, hogy a gyermek azért, mert jobban kezeli a modern digitális eszközöket úgy érzi, hogy többet tud nálad erről a világról, ám többségüknek fogalma sincs netes zaklatókról, a digitális cápákról, az online megfélemlítésről (cyber bullying). Igyekszünk mi is segíteni ezt a problémakört boncolgató cikk sorozatunkkal, de a legfőbb lépéseket neked kell megtenned. Ma már könnyen hasznos információkhoz juthatsz a neten, hiszen a világháló nem az ellenségünk, csak egyesek rosszra használják.

netes.zaklatás1