Szerelem

Az élvezetek nyomában

Az nem új, hogy a szextől jobban érezzük magunkat. Na, de az oka. A szeretkezések hatására dopamin szabadul fel a szervezetünkbe, mely az agyunk jutalomközpontjára hat, ugyanarra, melyre néhány kemény drog, a koffein vagy a csokoládé.

Agyunk és a szex között szoros összefüggés van. Nem csak akkor, ha sikerül eljutni a csúcsra, hanem akkor, amikor nem. Ha nem tudunk kellően figyelni, átadni magunknak a meghitt együttlétnek, azért ugyanúgy az agyunk a felelős, mint mikor ránk száll a szex utáni boldogság. Egy 2002-es amerikai kutatás szerint azoknál a tartós párkapcsolatban élő nőknél, akik gumi óvszer nélkül szeretkeztek a párjukkal, jóval kevesebb volt a depressziós tünet. A kutatók szerint ez az ondóban található különböző vegyületeknek köszönhető, melyek együttlét után felszívódnak a nők szervezetébe.

Fotó: iStock.com/Stocksnapper

Fotó: iStock.com/Stocksnapper

Egy kilenc évvel ezelőtti tanulmány pedig arról számolt be, hogy a szex javítja a memóriát is. A rendszeres nemi élet hatására több neuron képződik az agyban, elsősorban a memóriáért felelős, hippokampusznak nevezett területen. Vagyis az agyunk megint működésbe lép. A háttérben még ott van az oxytocin nevű hormon, ami ha megfelelő mennyiségben termelődik, akkor fájdalomtűrésünk is javul és a stresszt is csökkenti.

Mivel a csoki, a kávé vagy a drog is hasonló hatást fejt ki, azért nem éri meg ezekkel próbálkozni, szex helyett. A csokiból egyébként is hatalmas mennyiséget kéne megenni, ahogy a koffeinből is, a drog viszont más veszélyeket is hordoz.

Illusztráció. Fotó: Unsplash/ Michał Grosicki

Illusztráció. Fotó: Unsplash/ Michał Grosicki

Ha agyunk úgy ítéli meg, hogy a szex hatásos lesz, akkor ettől ne zárkózzunk el. Szakemberek azt tanácsolják, nyugodtan bújjunk össze párunkkal egy kemény vizsgát vagy állásinterjút megelőző este, mert jó hatással lehet a másnapi teljesítményre is.