Életmód

A vidéki lét kövérré tesz – legalábbis tudósok szerint

Az emberek testtömegindexének globális változásait vizsgálták több mint 30 éven keresztül, és arra jutottak, hogy az elhízás a falusias területeken élők körében gyorsabban terjed, mint a városi lakosság körében.

A tanulmány eredményei rácáfolnak arra a széles körben elfogadott nézetre, amely szerint a globális elhízás vezető oka az, hogy egyre több ember él városi környezetben.

A Nature című folyóiratban publikált tanulmány készítői nagyjából 112 millió felnőtt ember testtömegindexére, azaz a testmagasságból és testtömegből kiszámított értékére vonatkozó adatot elemeztek 200 ország és terület városi, valamint vidéki területeire kiterjedően 1985 és 2017 között. A vizsgált időszakban a nők BMI-értéke átlagosan 2 ponttal, a férfiaké 2,2 ponttal nőtt világszerte, ami 5-6 kilogramm testsúlynövekedést jelent. A növekedésnek több mint a fele a vidéki területeken élők BMI-értékének emelkedése számlájára írható, az elmúlt 33 évben ugyanis a vidéken élő nők és férfiak BMI értéke átlagosan 2,1 ponttal, míg a városban élő nőké 1,3 ponttal, a férfiaké 1,6 ponttal nőtt.

shutterstock_695170435

Fotó: Shutterstock

1985-ben a városokban élő felnőtt férfiak és nők BMI értéke magasabb volt, mint a vidéken élőké a vizsgált országok több mint háromnegyedében. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a vidéki területeken élőknek bizonyos hátrányokkal kell szembenézniük, mint például az alacsonyabb jövedelem és oktatási szint, az egészséges élelmiszerekhez való korlátozott és drága hozzáférés, valamint a kevesebb sportolási lehetőség.

Habár ezek az adatok „globálisak”, azaz általánosíthatóak gyakorlatilag mind a 200 országra, nehezen elképzelhető, hogy ez a “trend” hazánkban ennyire erőteljes volna.