Otthon

Vadkacsa lakótársnak

Nem tudom, cuki állatnak számítanak-e Hápiék.

Szinte minden napra jut egy vadkacsás hír mostanában.

Ilyenek régebben is voltak, de szétszórva az évben. Például, hogy „Vadkacsák úszkálnak az esztergomi fürdő medencéjében”. Aztán meg „Kacsák látogatták meg a Lukács fürdőt”. Persze, ilyesmi létezik, bár ha az ember a részleteket is olvassa: „egy tojó tizenkét csibéjével”, akkor elgondolkodik. Soha nem láttam még se tojót, se vadkacsa óvónénit ilyen sok csibével, pedig éltem vízparton.

01_shutterstock_77002765_resize

De azóta megsokasodtak a hírek, méghozzá rögtön hatósági tanúval. „Rövid időre elvesztette kicsinyeit egy vadkacsamama Szegeden. A kiskacsák egy vízelvezető árokba estek, ahonnan a rendőrök szedték ki őket, majd biztonságos helyen elengedték a családot” – jelentette a híradó a rendőrségre hivatkozva.

Ez baleset volt, de a történet happy enddel végződött. Más kacsák sokkal okosabbak, tudják, hová érdemes menni. „Tizenegy vadkacsa kelt ki a tojásokból egy újlipótvárosi ötödik emeleti lakás erkélyén, a virágládákban” – írta egy hírportál. Ez a kacsa egyrészt tudhatta, hol vannak az értékesebb ingatlanok, másrészt, hogy hol vajszívűek a lakók. „A lakás tulajdonosa, Andrea az új szomszédjáról elkezdett a Facebookra képeket posztolni, mire a kommentelők figyelmeztették, hogy a vadkacsák nem lesznek biztonságban az emeleten.” A történet itt is jól végződött, mert Andrea, aki – szakértői segítséggel – táplálta új szomszédnőjét a kotlás időszakában, aztán, hogy a minden kiskacsa szerencsésen kibújt a tojásból, új helyet talált számukra a madármentőkkel.

00a_shutterstock_391071082_resize

Alig töröltem meg a szemeimet, már jött a legújabb hír, hogy egy kacsamama megint megúsztatta fiókáit egy strand feszített víztükrében.

Kíváncsian várom a mai híreket. Lassan már külön rovatot kapnak a kacsák. Lesz politika, külpolitika, gazdaság, bűnügyek, bulvár, sport, időjárás és kacsák.

Ezt kifejtettem a családnak, mire apám azt mondta – „Eddig is kacsa volt az egész.”

Akárhogy is, felkészültem arra, hogy egy vadkacsa családdal fogok élni. Nem is olyan nagyon rég arról írtam, hogy az utcánkban lassan több vad él, mint egy vidéki erdőben, és nem kell állatkertbe járnunk, ha cuki állatokat akarunk látni. Tíz-tizenkét kacsa itt már nem oszt, nem szoroz.

Csak tudnám, mivel etette Andrea a kacsákat.