Otthon

Segítség, áramszünet!

Bár manapság már ritkán fordul elő, azért olykor-olykor megtörténik, hogy „elmegy” az áram.

Van ilyenkor szaladgálás, szomszédokhoz rohanás. Nálatok sincs áram? Nálatok sincs? Akkor ez valami központi baj.

shutterstock_1221602875

Az áram kimaradása estén legfőbb gondunk, hogy meddig bírja a laptop, és mi lesz az étellel a frizsiderben.
De meddig bírja a hűtőszekrény áram nélkül? Meddig tarthatjuk az ételeket anélkül, hogy megromlanának?

Ha a mélyhűtő, tele van, és nem nyitogatjuk az ajtaját, akár két napon át is tartja a megfelelő hőmérsékletet. Az ételek akkor kezdenek el felengedni, ha – 18°C fok fölé kúszik a hőmérő. Az ilyenkor felengedett, mélyhűtött ételeket tilos visszafagyasztani.

A hűtőszekrény normál részében akkor van baj, ha a hőmérséklet 5°C fok fölé emelkedik. Ekkor a romlandó élelmiszereket sajnos ki kell dobni. Lehet, hogy sem a szagáról, sem a külleméről nem látszik, de elszaporodhatnak benne a kórokozók. Attól függetlenül, hogy a hűtőben lévő étel még mindig hideg és nem is telt el sok idő az áramszünet óta, figyelj oda! Mert  vannak olyan élelmiszerek, amelyek nagyon érzékenyek. Ilyen étel: a tej-tejtermékek, a hal és a hús. Mielőtt megennéd, győződj meg róla, hogy biztosan fogyaszthatók-e!

A legfontosabb szabály áramkimaradás esetén tehát az, hogy nem szabad nyitogatni a frizsider ajtaját. S ha visszajött is az áram, érdemes ellenőrizni a fagyasztó és a hűtő hőfokát. A mélyhűtőben felengedett ételeket meg kell főzni, vagy meg kell sütni, a romlandókat pedig ki kell dobni. S utána meg kell várni amíg a fagyasztás újra eléri a kívánt fokot.